VIL FØLGE POROSJENKO NØYE:  Andri (til høyre) synes det er til det beste for Ukraina at Porosjenko nå blir president, men sier Maidan-bevegelsen vil følge med på hva han gjør framover. Foto: Henning Lillegård
VIL FØLGE POROSJENKO NØYE: Andri (til høyre) synes det er til det beste for Ukraina at Porosjenko nå blir president, men sier Maidan-bevegelsen vil følge med på hva han gjør framover. Foto: Henning LillegårdVis mer

- Godt for landet at det bare blir én valgomgang

Sjokoladekongen Petro Porosjenko vant det ukraniske presidentvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): Dagens ukrainske presintvalg handlet hele tida om Petro Porosjenko skulle få mer enn 50 prosent av stemmene allerede i første valgomgang, eller om han måtte gjennom en annen runde om to uker.

Ifølge valgdagsmålingen fra TV-kanalen 24 fikk Porosjenko 56.4 prosent av stemmene, mens tidligere statsminister Julia Timosjenko fikk 12 prosent. En annen valgdagsmåling fra Porosjenkos egen TV-kanal, kanal, fikk han 55.6. prosent av stemmene.

- Alle meningsmålingene viser at landet har fått en ny president, sa sjokolademillinæren til tilhengerne sine rett etter at det knusende resultatet ble kjent.

På Maidan-plassen er stemningen avmålt i kveld.

- Jeg synes dette er bra, men alt avhenger av hva han gjør nå, og hva som blir hans neste skritt. Hvis ingenting endrer seg vil ikke Maidan-bevegelsen gi seg. Vi vil følge med på at han gjør som han har lovet,  sier Andri, en av aktivistene på Maidan-plassen til Dagbladet.
Èn valgomgang Velgerne svarte et rungende nei til en andre valgomgang. Valget ble et obiliseringsvalg for Porosjenko. I hovedstaden Kiev og i Vest-Ukraina strømmet velgere til for å gi et kontant svar til dem som lurte på om Ukrania ver ett land. Mobiliseringen for Porosjenko, og uviljen mot at Ukraina skulle være nesten lederløst i ennå to uker, gir et klart svar. Folket vil ha et Ukraina med en ledelse med politisk legitimitet.

SEIERHERREN: Petro Porosjenko vant søndagens  ukrainske presidentvalg med klar margin. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
SEIERHERREN: Petro Porosjenko vant søndagens ukrainske presidentvalg med klar margin. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

Selv mange som ikke i utgangspunktet er spesielt entusiastiske til Porosjenko, synes resultatet er greit.

- Jeg tilhører Høyre-sektor så jeg synes ikke dette resultatet var ideelt, men det er til det beste for landet at vi bare får én valgomgang. Det vil gi oss mer stabilitet, sier Aleksandr. Sammen med sønnen, som også heter Aleksandr har han fulgt valgsendingene på storskjerm på Maidan.

Valget i øst ødelagt
Men i Øst-Ukraina ble valget bare delvis gjennomført fordi-væpnede pro-russiske separatister som har tatt kontroll over støre deler av fylkene Donetsk og Lugansk. De har gått langt for å hindre at valget kunne gjennomføres etter at de tidligere i uka proklamerte seg som en egen stat, Novajarossia, Nyerussland.

MELLOMFORNØYD:  Far og sønn Aleksandr ønsket seg kandidaten til Høyre-sektor, men synes Porosjenko er greit. Foto: Henning Lillegård
MELLOMFORNØYD: Far og sønn Aleksandr ønsket seg kandidaten til Høyre-sektor, men synes Porosjenko er greit. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Et menneske ble drept i en skyteepisode med tre biler i Donetsk der en urne med stemmesedler skal ha vært involvert, ifølge blant annet Kyiv Post.

I millionbyen Donetsk var ikke et eneste valglokale åpent, og i hele Donetsk fylke fikk bare rundt 16 prosent av de 3.3 millioner innbyggerne anledning til å stemme. Hvis man tar med velgerne i det russisk-annekterte Krim, så betyr det at mer enn 6 millioner av Ukrainas til sammen 35 millioner ikke har hatt anledning til å stemme.

Vil dra øst
Valgvinneren Porosjenko sa til Dagbladet etter et møte med utenriksminister Børge Brende på fredag at hvis han vant valget i første valgomgang var det første han skulle gjøre å dra til Donetsk.

Han fastholdt dette overfor sine velgere i kveld.

- Min første prioritet er å dra øst og få slutt på krig og kaos, sier han.

Hvordan det skal foregå, og med hvilken sikkerhet, er vanskelig å forestille seg.