KONGEHUSMOTSTANDER LEDER 17. MAI-KOMITEEN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes går først i 17. mai- toget på Slottsplassen i dag i egenskap av leder for Oslos 17. mai-komite. Foto: Torstein Bøe, NTB Scanpix.
KONGEHUSMOTSTANDER LEDER 17. MAI-KOMITEEN: Rødt-leder Bjørnar Moxnes går først i 17. mai- toget på Slottsplassen i dag i egenskap av leder for Oslos 17. mai-komite. Foto: Torstein Bøe, NTB Scanpix.Vis mer

- Godt forberedt til det store 17. mai-toget, flere fysiske sperringer

Russen har roet seg - og regnet over Oslo har tatt pause.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Oslo) : - Både politi, kommunen og alle andre gode hjelpere er svært godt forberedt, og vi krysser fingrene for et barnetog på Karl Johan etter godt, gammel mønster, sier Oslo-politiets operasjonsleder Rune Hekkelstrand til Dagbladet ved 09.30-tiden.

FYSISKE SPERRER: Det er satt opp ekstra sikkerhetstiltak rundt barnetoget i Oslo sentrum 17. mai.
Foto: Fredrik Varfjell, NTB Scanpix.
FYSISKE SPERRER: Det er satt opp ekstra sikkerhetstiltak rundt barnetoget i Oslo sentrum 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell, NTB Scanpix. Vis mer

Da har russebråket natt til 17. lagt seg.

En del kjøretøy og andre objekter er utplassert i hovedstaden som et ledd i sikkerhetstiltakene.

- Vi får håpe russen kommer seg ut av feiringen ut av varige men. Det var 27 klager hit til politiet på russen i natt. Det er ikke mer enn vanlig en slik natt, regnværet har nok lagt en demper, sier operasjonslederen.

GENERALPRØVE: Barna i Rodeløkka barnehage i Oslo varmet opp til 17. mai med flagg og trompeter i går - og er klare for den store dagen. Foto: Tore Meek, NTB Scanpix.
GENERALPRØVE: Barna i Rodeløkka barnehage i Oslo varmet opp til 17. mai med flagg og trompeter i går - og er klare for den store dagen. Foto: Tore Meek, NTB Scanpix. Vis mer

De fleste klagene før klokka 04 gjaldt bråk og høy musikk. Ved morgengry var det mer alvorlige, blant annet slåssing mellom folk fra rivaliserende russebusser.

Og i god tid før barnetogene har regnskyllet over Oslo på morgenen stoppet. Været er grått og bunadsvennlig.

Her er rekkefølgene for skolene i barnetoget, der de første kommer fram til Rådhusplassen ved 10.45-tiden.

Falt fra taket på russebuss

En av de alvorlige russebuss-episodene ble meldt fra Bygdøy klokka 05.46, der ei jente født i år 2000, hadde falt ned tre-fire meter fra taket av en russebuss.

- Hun var våken da politi og helsepersonell kom, og ble fraktet til Ullevål sykehus. Vi har ikke fått noen rapport om jentas tilstand. Det ser ut fra nattrapporten som om bussen sto parkert ved Kon-Tiki Museet da jenta falt ned, sier politiets operasjonsleder.

I Asker ble en russ behandlet for skader fra slag og spark etter at at bussdeltakere fra Drammen og Asker barket sammen.

Han som ble skadd prøvde ifølge politiets rapport å gå i mellom for å stoppe slåssingen.

I Follo ble en russebuss stanset med for mange passasjerer. Sjåføren, en mann i 30-årene, fikk aller nådigst lov til å kjære russebussen korteste vei til basen på Romerike.

Den samme bussen med samme sjåfør ble seinere stoppet ved Operaen. Det var ikke korteste veien til Romerike, og nå ble sjåføren fratatt førerkortet på stedet.

Sunnmørsposten melder at politi, brannvesen og helsevesen måtte redde ei nedkjølt russejente som hadde lagt på svøm fra Tueneset natt til 17.