STOR AKSJON: Politiet i Stavanger satte lørdag store styrker i beredskap etter å ha fått opplysninger om at ranere kan komme til å slå til. 
Foto: Martin Habbestad / NTB scanpix
STOR AKSJON: Politiet i Stavanger satte lørdag store styrker i beredskap etter å ha fått opplysninger om at ranere kan komme til å slå til. Foto: Martin Habbestad / NTB scanpixVis mer

«Godt forebyggende politiarbeid, eller uklok uttalelse til mediene?»

Politidebatt etter ransaksjon i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stavanger-politiets uvanlige bruk av mediene for å forhindre et mulig væpnet ran lørdag, er omdiskutert i politikretser. Frykt for et nytt Nokas-ran er en del av årsaken, tror ekspert.

Etter å ha fått et tips fredag kveld om at noen planla et væpnet ran mot en eller flere ur- og gullsmedbutikker i Stavanger og Sandnes, slo Rogaland politidistrikt full ransalarm.

Beredskapstroppen og et politihelikopter ble sendt fra Østlandet for å bistå lokalt politi og det krydde av politifolk i området lørdag. Samtidig ble mediene fortløpende informert av Stavanger-politiet om en rekke tiltak som politiet gjorde under aksjonen.

- Det var helt klart en uvanlig fremgangsmåte som ble brukt i denne saken, fastslår politiinspektør Per Olaf Torkildsen ved Politihøgskolen i Oslo til NTB.

Politidebatt Saken har ført til debatt blant flere med politifaglig bakgrunn på mikrobloggnettstedet Twitter. Krimforfatteren og etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt Jørn Lier Horst la blant annet ut følgende melding: «Godt forebyggende politiarbeid, eller uklok uttalelse til mediene?», etter Stavanger-politiets mange uttalelser om beredskapsnivå og mobilisering gjennom dagen.

Torkildsen sier denne typen massiv varsling kan fungere forebyggende ved at man avskrekker gjerningsmenn fra å slå til, men at det også er flere dilemmaer knyttet til fremgangsmåten.

- Utfordringen er om man har klart å avskrekke dem for godt, eller om man bare har utsatt problemet til et annet sted og et annet tidspunkt. Men trolig tenker de at et ran i en slik skala som man her fryktet, tar såpass lang tid å planlegge at ranerne ikke bare kan dra til en annen by, sier Torkildsen.

Nokas-frykt Operasjonsleder Kjetil Føyen i Rogaland politidistrikt sier til NTB at informasjonen de fikk var så alvorlig at politiet ikke kunne se bort fra den.

- Det er alltid er en vanskelig vurdering hvor mye en skal gå ut med under en operasjon, men staben mente i dette tilfellet at det mest hensiktsmessige var å gå aktivt ut for å forsøke å forebygge, sier Føyen.

- Et væpnet ran utgjør en betydelig trussel for butikkansatte, tilfeldig forbipasserende og polititjenestefolk, påpeker han.

Torkildsen sier man trolig må sette den uvanlige politiaksjonen i sammenheng med det brutale Nokas-ranet i april 2004, der en politimann ble drept under ranet mot tellesentralen til Norsk Kontantservice (Nokas) midt i Stavanger sentrum.

- Stavanger har for mindre enn ti år siden opplevd akkurat det de nå tilsynelatende fryktet - at sentrum blir omgjort til en krigssone, og at liv går tapt. Jeg tror kanskje at det et er helt umulig for dem å tenke seg at dette skal skje igjen, og da går man til drastiske skritt for å forhindre det, sier Torkildsen.

Kjøpe tid Torkildsen sier handlemåten til politiet i Stavanger tyder på at de har fått svært troverdig og alvorlig informasjon. Han tror politiet ved framgangsmåten forsøker å kjøpe seg så mye tid at de vil klare å etterforske seg fram til de eventuelle gjerningsmennene.

- Politiet har en mulighet til å få tak i gjerningsmennene og pågripe dem for ulike straffbare forberedelser. Det er mange ting som kan være straffbare i den slik forberedelsesprosess, som å skaffe seg våpen ulovlig og stjele biler, sier han.

Operasjonsleder Kjetil Føyen bekrefter til NTB at politiet etterforsker saken videre, men sier at de ikke har noen konkrete mistenkte i saken.

Torkildsen sier det helt sikkert vil bli en debatt innad i politiet fremover om fremgangsmåten til Stavanger-politiet.

- Kostnadene ved å hente over beredskapstroppen og politihelikopteret er åpenbart ganske store. Har man klart å forebygge alvorlig kriminalitet, er det verdt det, men vi kommer til å se nærmere på totaleffekten av dette, sier han.

(NTB)