Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Godt forslag, Sponheim!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Landbruksminister Lars Sponheim ønsker at Statskog skal få kjøpe en vesentlig del av eiendomsmassen som Forsvaret skal selge. Målet er å sikre naturperlene for allmennheten. Det er en tanke vi støtter.

Mange av eiendommene er svært attraktive, og ville, om de ble lagt ut for fritt salg, gått til høystbydende. Dermed ville en liten eksklusiv og pengesterk elite, som allerede har lagt under seg store deler av den attraktive kyststripa, kunnet fortsette med sitt landnåm. I årtier har kommuner gitt dispensasjoner fra strandlov og utmarksreguleringer for å tjene en slant penger, med den følge at tilgangen til naturperler ved strand og på fjell er blitt redusert for folk flest.

  • Da debatten raste om Forsvarets salg av eiendommer for snart tre år siden, rykket Kåre Willoch ut med advarsler til regjering og Storting mot å selge Forsvarets eiendommer til høystbydende. Eiendomsmeklere beskrev verdien av enkelte av perlene som «hinsides fatteevne». For Forsvaret, som ønsket å få mest mulig penger for sine besittelser, lød dette som musikk. Men for dem som ønsker å la fellesskapet, som har sørget for solide forsvarsbudsjetter i etterkrigstida, få del i frigjort statseiendom, fortoner det seg annerledes.
  • For Sponheim og Venstre er dette dessuten en god sak. Fjorårets politiske strid om Henrik Thommesens rett til å selge sin bopliktige eiendom på Ågerøya som fritidseiendom, var ingen god sak for Venstre-lederen. Sponheim gikk mot lokalt fattede vedtak og mot partifeller i Venstre. Om han klarte å tilbakevise påstandene om partikameraderi med Thommesen, sto han likevel på «feil side» i en konflikt mellom mektige privatinteresser og stedlige, kollektive.
  • Nå inntar landbruksministeren et helt riktig standpunkt. Samtidig ønsker Sponheim å fornye Statskog, slik at det mer blir en offentlig arealeier og forvalter av naturressurser enn en skogeier. Dermed forutsetter vi at verken han eller regjeringskollegene fra Høyre har baktanker om å privatisere Statskog på litt lengre sikt. For da vil allmennhetens interesser igjen være i fare.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling