Godt grep om ungen

En ny panda har kommet til verden i Wien. Det er første pandafødsel i Europa på 25 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mamma Yang Yang fødte egentlig tvillinger på torsdag, men det ene pandababyen overlevde ikke. Den veide 88 gram, og sjansene for at den skulle overleve var minimale, melder det danske nyhetsbyrået Ritzau. Likevel har Yang Yang og partneren hennes Long Hui fått Europas første panda på 25 år.

– Yang Yang betyr solskinn, og det er det hun er, sa en stolt direktør for dyrehang Tiergarden Scönbrunn, Dagmar Schratter, ifølge AP.

Overraskelse

Fødselen kom overraskende på dyrepasserne fordi en ultralyd tidligere denne måneden ikke viste at Yang Yang var gravid. Likevel overvåket dyrepasserne i dyrehagen Tiergarten Schönbrun mamma Yang Yang. Rett etter fødselen fikk de tatt unike bilder fra hiet.

Den stolte moren har et godt grep om den dyrebare ungen som er blind og ute av stand til å bevege seg. Pandaunger er helt hjelpeløse de første ukene etter fødselen, og kan die opptil 14 ganger i døgnet.

Den nyfødte, som ennå er navnløs, veide 100 gram ved fødselen. En vanlig pandabjørn veier fra 80 til 125 kilo, så den lille trenger all den næringen den kan få.

Godt tegn

Yang Yang og Long Hui er utlånt fra Kina, og parret seg i april. Torsdagens fødsel er altså naturlig. Vanligvis pleier pandaer som er i fangenskap å bli befruktet kunstig selv etter parring. Dette blir gjort for å øke sjansene for en graviditet.

 STOLT MOR: Yang Yang har et godt tak i sin nyfødte. Dette er første gang på 25 år at det blir født en panda i Europa. Babyen veide rundt 100 gram ved fødselen. Foto: Reuters
STOLT MOR: Yang Yang har et godt tak i sin nyfødte. Dette er første gang på 25 år at det blir født en panda i Europa. Babyen veide rundt 100 gram ved fødselen. Foto: Reuters Vis mer

– Men vi bestemte oss for å droppe det denne gangen, fortalte direktør Schratter.

Kineserne er overbegeistret for fødselen. Det er antatt at det er kun 1600 ville pandaer igjen i Kina.

– Dette er et godt tegn, også for OL i 2008, sa LU Yonghua, den kinesiske ambassadøren i Østerrike. Det er kineserne som får æren av å navngi den nyankomne pandababyen.

AVSLAPPET: Den stolte far Long Hui gjorde sin del av jobben i april. Nå er det late dager for han, mens mamma Yang Yang må pleie ungen intensivt i minst tre måneder.