Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Godt håp om at Victoria blir frisk

Det er godt håp om at kronprinsesse Victoria blir kvitt sin anoreksi. Det mener Runi Børresen Gresko, en av Norges fremste eksperter på spiseforstyrrelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børresen Gresko begrunner sine antakelser med at den svenske kronprinsessen får profesjonell hjelp på et forholdsvis tidlig stadium av sykdommen og at det svenske kongehuset har gått ut offentlig og fortalt om problemene.

- Det er helt fantastisk at de står fram og forteller om kronprinsessens spiseforstyrelser. Det gir noen signaler også til andre, nettopp fordi sykdommen tradisjonelt har vært så skambelagt, sier Børresen Gresko til NTB.

Pressen medskyldig

Hun mener at pressen, og dens fokusering av kropp og utseende, er medskyldig i Victorias problemer.

- Først fokuserte de på at hun var lubben. Så ble det slått stort opp og applaudert da hun gikk ned i vekt. Den unge kronprinsessen ble stadig konfrontert med sitt utseende i aviser og ukeblader. Det er klart det er et stort press for en ung jente å hele tiden bli målt og veid i andres øyne, sier Børresen Gresko.

Når kronprinsesse Victorias spiseforstyrrelser nå er blitt kjent - at det er sykdommen anoreksi som har ført til hennes store vektreduksjon det siste året - håper Børresen Gresko at den unge jenta kan få fred og at det ikke fokuseres på hennes utseende i pressen.

Ikke forfengelighet

Runi Børresen Gresko opplyser at sykelig slanking blant unge kvinner ikke handler om forfengelighet, men om mestring av vonde og vanskelige ting i en sårbar periode av livet når de blant annet skal finne sin identitet. Spiseforstyrrelser rammer svært ofte de flinkeste og mest ærgjerrige ungdommer, som omgivelsene stiller store forventninger til. Uten tvil er kronprinsesse Victoria i denne kategorien.

Også prinsesse Diana led i perioder av spiseforstyrrelser. At hun i en offentlig tale kom inn på sine egne spiseproblemer, mener Børresen Gresko var medvirkende årsak til at sykdom forbundet med spiseforstyrrelser ble mer alminneliggjort.

Ifølge ekspertene blir to tredeler friske av sykdommen, mens rundt 20 prosent må leve med kroniske spiseforstyrrelser. 5 prosent av pasientene dør.

I begynnelsen av februar vil nordiske eksperter på spiseforstyrrelser samles til en konferanse i Bergen. Her vil ganske sikkert den svenske kronprinsessen og hennes problemer komme opp.

NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!