OPTIMIST: Leder Terje Nustad i fagforbundet Safe melder om god stemning i Riksmeklingsmannens lokaler i Oslo sentrum. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
OPTIMIST: Leder Terje Nustad i fagforbundet Safe melder om god stemning i Riksmeklingsmannens lokaler i Oslo sentrum. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Godt håp om løsning i oljemeklingen

Meklingen fortsetter fram til midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det var onsdag kveld godt håp om å komme fram til enighet i meklingen om ny tariffavtale for rundt 3.500 ansatte på norske oljeinstallasjoner, ifølge arbeidstakerne.

Faren for streik var fortsatt høyst reell fire timer før meklingsfristen gikk ut ved midnatt natt til torsdag. Likevel forteller leder Terje Nustad i fagforbundet Safe om god stemning i Riksmeklingsmannens lokaler i Oslo sentrum.

- Vi har et godt håp om å komme fram til en løsning, sier Nustad til NTB.

Safe, Industri Energi og Lederne har varslet streik for rundt 400 av sine medlemmer dersom arbeidsgivernes representant Oljeindustriens Landsforening (OLF) ikke kommer dem tilstrekkelig i møte i dragningene om ny sokkeloverenskomst. Partene sto langt fra hverandre da forhandlingene ble brutt i starten av juni.

- Vi jobber fram mot en løsning, men det er klart at dette er et vanskelig arbeid, sier informasjonssjef Martin Steen i Industri Energi, det desidert største av de tre forbundene på arbeidsgiversiden.

Liten betydning Mye tyder imidlertid på at en streik vil ha liten betydning for norsk oljeproduksjon. Bare tre plattformer er omfattet - Gullfaks B, Gullfaks C og Draugen. Draugen har hatt problemer de siste månedene og Gullfaks C er stengt etter problemer med trykket i en av brønnene. Det er usikkert om Gullfaks B må stenge hvis det blir konflikt.

Arbeidsgiverne truer med lockout for 2.400 andre ansatte - alle organisert i Industri Energi - hvis det skulle bli streik og begrunner trusselen med likebehandling mellom fagforbundene.

Safe og Lederne har tatt ut alle sine medlemmer som omfattes av avtalene mens det LO-tilsluttede Industri Energi bare har tatt ut et mindre antall.

- Meklingen foregår i rolig og fine former. Det er en konstruktiv tone mellom partene, sier Nustad.

Splittelse innad Arbeidstakerne krever både mer i generelt tillegg og heving av forskjellige særtillegg. Det ligger også krav på bordet om bedring av vilkår relatert til helse, miljø og sikkerhet - som en bemanningspraksis som reduserer belastningen på de ansatte ved fravær.

Det kan imidlertid vanskeliggjøre meklingen at det på enkelte områder er sterk uenighet på arbeidstakersiden om kravene. Hos Lederne vekker kravet fra Industri Energi om at renholdsoperatører med fagbrev skal ha samme betaling som andre stillinger med fagbrev på sokkelen harme.

- Lederne er sterkt uenig i at en renholdsoperatør skal ha samme lønn som eksempelvis en som sitter i kontrollrommet sier Jan Olav Brekke og Per Helge Ødegård.

Industri Energi oppgir på sin side dette som forbundets viktigste krav.

(NTB)