Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Godt lønnsoppgjør til tross for renteøkning

Oslo (NTB): Renteøkningene fra Norges Bank endrer ikke bildet av godt et lønnsoppgjør for de fleste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener LO som har sett hva 1 prosent økt utlånsrente betyr i forhold til lønnstillegget.

LO har undersøkt hva folk sitter igjen med etter lønnsoppgjøret i år. LO har trukket fra pris- og renteøkning og lagt inn et ganske moderat anslag på lønnsveksten med om lag 10.000 kroner ekstra i år. Det er ikke tatt hensyn til det siste rentepåslaget som Norges Bank presenterte sist fredag.

LOs konklusjon er klar: Betydningen av en økning av bankenes utlånsrente på 1 prosentpoeng er relativt liten for en person med gjennomsnittelig industriarbeiderlønn. Med 230.000 kroner i lønnsinntekt og 190.000 kroner i gjeld, som tilsvarer gjennomsnittet, spiser renteøkningen en femtedel av lønnsøkningen, ifølge NRK.

LOs sjeføkonom, Stein Reegård, mener renteøkningens betydning har vært overdrevet.

- En del framstillinger som har vært gjort i noen aviser, gir nok et galt bilde. Problemet med renteøkninger er at det slår så ulikt ut. For enkelte grupper som har veldig store lån, vil renteøkningens betydning være viktig. Men for det store flertall vil lønnsøkningen langt overstige renteøkningen vi har sett til nå, og det vi kan frykte i inneværende år, sier Reegård.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!