Godt norsk på børsen

Olje, tank og offshore sendte sammen med Tomra totalindeksen på Oslo Børs i pluss. Indeksfrykt satte en stopper for Opticomismen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var offshore- og tankaksjene som sammen med Norsk Hydro og Tomra dro lasset på Oslo Børs i dag og sørget for at totalindeksen steg kraftig.

Opticom dominerte igjen omsetningen, men falt tilbake under 800 kroner etter en artikkel på Finanskanalen.no. Heller ikke Kværner-sjef Kjell Almskog overbeviste stort på dagens resultatfremleggelse.

I USA er IT-aksjene igjen på vei opp etter to dager med fall. Indeksen for forbrukernes tiltro falt mer enn ventet i april. Det innebærer at meglerne og traderne nå spekulerer i at økt sannsynlighet for at sentralbanken vil kutte rentene ytterligere skal løfte aksjemarkedet. Det er et skjørt fundament for en børsoppgang.

Det er heller ikke alle ekspertene som tror rentekuttene vil redde aksjemarkedet. Investeringsbanken J.P. Morgans sjefstrateg Doug Cliggot uttaler følgende til finanstidsskriftet Barron's:

Vi tror ikke det var høye renter som trakk oss inn i denne kjedelige sitasjonen, og vi tror ikke lavere renter vil få oss ut.

Alt i alt endte totalindeksen opp 1,1 prosent til 1.320,58 poeng. Omsetningen på hovedlisten sluttet på rett i overkant av solide 3,3 milliarder kroner.

Opticom åpnet svakt ned tirsdag, men falt markert på Finanskanalens artikkel om at selskapet står i fare for å bli kastet ut av Morgan Stanleys Europa-indeks. Skulle det skje vil man få et voldsomt salgspress i aksjen når internasjonale indeksfond selger seg ut.

Sannsynligvis var det helt sikkert nok av investorene som var happy med en god grunn til å sikre gevinst etter den senere tidens voldsomme oppgang i Opticom som på sedvanlig vis har funnet set etter løse rykter og tynne analyser fra enkelte meglerhus.

Tirsdag sluttet Opticom-aksjen ned 8,8 prosent til 785 kroner, og det ble omsatt aksjer for 557 millioner kroner.

Det var en offensiv Kjell Almskog som presenterte Kværners tall for første kvartal tirsdag formiddag. Resultatene var noe bedre enn ventet, men langt fra det selskapet bør tjene på en omsetning på 10,5 milliarder kroner.

- Isolert sett og sammenlignet med andre bedrifter er dette ingenting å hoppe i taket for, men vi er på rett vei, forsikret Almskog.

Investorene hoppet heller ikke i taket, men sendte likegodt Kværner-kursen ned med 2,6 prosent til 62,50 kroner. Investorene har lært at lovord fra Kværner-sjefen ikke er til å stole på.

En liten økning i netto rentebærende gjeld i løpet av første kvartal ble heller ikke godt mottatt, selv om Kværner-ledelsen fastholder målsettingen om en kraftig nedbygging av gjelden i løpet av året.

For øvrig er det nok helt andre ting som driver Kværner-kursen for tiden. Strukturelle forhold vil være langt viktigere for industriselskapets videre utvikling. Blir det fusjon med Aker Maritime? Blir det oppslitting i to selskaper? Eller kanskje tre?

Konsernsjefen brukte mye tid tirsdag på å presentere hvordan Kværner-ledelsen ser for seg fremtiden for det ærverdige industriselskapet. Du kan lese mer om 'Almskogs New Deal' ved å klikke her.

Tomra steg hele 8,2 prosent til 138,50 kroner på stor omsetning. Selskapets ledelse er for øyeblikket rundt og besøker investorer i utlandet. Dessuten bygger det seg opp forventninger om gode nyheter fra den politiske behandlingen av pant på engangsemballasje i både Tyskland og Nederland.

I førstnevnte land skal det såkalte kabinettet (ministere pluss kansler) stå for det endelig vedtaket og sende loven til Bundestag. Det er helt som forventet, men vil sikkert gi enda et kursløft.

I tillegg har en rekke meglerhus kommet ut med positive analyser til tross de svake resultattallene. Danske Securities opprettholder kjøp, ifølge Reuters. Også Carnegie opprettholder sin kjøpsanbefaling og har et kursmål på 165 kroner på 6 måneders sikt, ifølge kilder i aksjemarkedet. Det er tro på at et vedtak om pant på engangsemballasje vil gi ny tiltro til aksjen, som gjør Carnegie fortsatt positiv tross kutt i estimatene.

Norsk Hydro har mottatt mange lovord etter gårsdagens sterke kvartalsrapport . Investorene har også strømmet til aksjen. I dag var sluttkursen på 393 kroner, opp 2,5 prosent. Dette er nivåer sist sett i begynnelsen av mars. Omsetningen endte på 206 millioner kroner.

Det ble en meget hyggelig dag for en rekke av offshoreaksjene. Sektoren har hatt to sterke dager på rad i USA drevet av sterke resultater hos oljeselskapene. Så lenge pengene renner inn hos kundene kan man være trygg på at investeringene i nye felt og leteoperasjoner vil fortsette for fullt. First Securities oppgraderte i dag sektoren til kjøp.

Smedvig skal i ilden med kvartalsresultater i morgen ettermiddag. Kanskje kommer selskapet med en godbit i morgen? A-aksjen steg i dag 7,1 prosent til 91 kroner. Christiania Markets er positive til aksjen og opererer med en svak kjøpsanbefaling (outperform).

Meglerhuset er også positiv til Fred. Olsen Energy og venter en positiv nyhetsstrøm utover i 2001 da riggselskapet har fem rigger som skal opp for nye kontrakter. Fred. Olsen Energy steg 4,1 prosent til 76 kroner tirsdag.

Farstad Shipping førte an blant supplyaksjene med en oppgang på 4,4 prosent. Kun Havila hadde en dårlig dag i dag. Spotmarkedet holder seg også på rekordnivåer, og det ventes å fortsette.

Det ble en ny sterk dag for John Fredriksen og Frontline. Det ser ut til at aksjemarkedet er tilfreds med oppkjøpstilbudet på Mosvold Shipping. For Frontline ble det ny historisk sluttkurs på 190 kroner, opp 2,2 prosent for dagen. På det høyeste var kursen oppe i 192 kroner.

Selve transaksjonen er liten, men den bekrefter viljen til å konsolidere, og ikke minst forsterker troen på at det kommer større ting.

Det ser ut til at noen satser blindt på at Mosvold Shipping ikke går til John Fredriksen i første omgang. Kursen har store deler av dagen ligget et par øre over Frontlines bud på 5,50 kroner.

Så nå er det bare å vente å se. Melder ingen andre budgivere seg er det meget sannsynlig at Frontline når frem med sitt bud. For Mosvold-ledelsen er alternativet å selge nybyggingskontraktene enkeltvis. Det har de imidlertid holdt på med lenge uten at noen har vært villige til å matche prisforlangende. Shipping-indeksen ble dagens sterkeste med en oppgang på 1,3 prosent.

Kursfallet i Opticom var hovedårsaken til at IT-indeksen endte ned 0,6 prosent i dag. Men Opticom var ikke alene om å falle tilbake. Merkantildata fikk en solid omgang og sluttet ned 6 prosent til 23,60 kroner. Bunnivået fra begynnelsen av april nærmer seg.

Selskapet legger frem resultatet for første kvartal til torsdag, og det er nok mange som nok en gang antar at det blir en skuffende opplevelse. Det hjelper heller ikke at Merkantildata melder om en kontrakt til 30 millioner kroner rett før tallene legges frem. Det har Adolfsen & Co gjor tidligere i forkant av elendige tall.

Ifølge en rundspørring som Reuters har gjort venter markedet et driftsresultat på minus 6 millioner kroner, men nå går det spekulasjoner om et driftsunderskudd på minst 20 millioner kroner.

I USA har de kommet negative nyheter fra to tunge utstyrsleverandører til telekomindustrien. Både Lucent Technologies og JDS Uniphase la frem tall i dag.

I tillegg prøver Ericsson nå å press sine underleverandører til å kutte prisene. Ericsson merker at telekomselskapene har utsatt og kuttet sine investeringsplaner, og effektene av dette flytter seg selvsagt utover i leddene slik at også Ericssons underleverandører får solgt mindre.

I tillegg krever Ericsson nå at prisene skal ned 20 prosent. Det er ikke gode nyheter for hverken Nera, som har Ericsson som en av sine største kunder, eller Eltek . Begge aksjene falt svakt tilbake tirsdag.