Godt nyttår!

Vær så god: Her er årets film, musikk, moter, litteratur, trender og uteliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRENDER

Ole Petter Nyhaug (31),

sjef i trendanalysebyrået Fishnet.

- Jeg tror vi kan glede oss til bedre tid i 2002. I det siste er det blitt mer akseptert å ta seg god tid til sosialt samvær. Vi har hatt noen år der ny teknologi og stort tilbud har gitt oss så mange muligheter, men det har også ført til kaos, stress og utrygghet. Mangelen på oversikt og kontroll over egen tilværelse har skapt forandringer. Nå vil vi tilbake til det enkle, det normale og det hverdagslige. Et eksempel er NRKs TV-serie «Campingliv» om de ekte menneskene. Jeg vet om mange ungdommer som samlet seg for å se «Campingliv». Og ja, uten ironi. Vi vil være oss sjøl, som menneskene i den serien. Nå er vi lei av å være så forbanna kule hele tida. Undersøkelser viser at fjellturer og sykling i skogen tar over for trening på helsestudio. Sosiale aktiviteter som gode, gammeldagse brettspill er i stor frammarsj. For bare tre år siden gikk folk på kafé for å være kule, for å se og bli sett. Nå går vi på kafé for å være sosiale, det er blitt et etablert møtested og en viktig del av livene våre. Det er ikke noe pretensiøst i å henge fem timer på kafé lenger. Vi har lært oss å skru av mobilen, og det er mer akseptert å ikke være tilgjengelig til enhver tid. Jeg håper vi klarer å snu tempokarusellen, så får vi et koselig år 2002.

LITTERATUR

Mariann Aalmo Fredin (34),

litteraturjournalist i Dagbladet

- Ryktene går i litteraturkretser. Jeg håper ryktet om Karl Ove Knausgårds andre roman er sant. Da kan vi få en spennende bok til høsten. Dag Solstad skriver. Hvis vi er heldige får vi hans bok i år også. Jeg er veldig spent på Jan Kjærstads roman, som visstnok handler om det umulige . Den skal være kortere enn hans tidligere bøker og ha biblioteket i Alexandria som ramme. Det kommer også en del prosa. Hovedboka i Bokklubben Nye Bøker i januar er Kari Vogt og Anders Hægers «Bruddet». Den gir dypere bakgrunnskunnskaper om for eks empel islamsk kultur, Koranen og hellig krig. Veldig aktuell, altså. Til påske får vi som vanlig krim. Jeg har sans for Ian Rankin, den nye «Den hengende hage» har hentet tittelen fra en låt av The Cure. Ellers har jeg hørt noen rørende rykter om en stille og sterkt gripende roman kalt «I lyset». Forfatteren heter Håvard Syvertsen. Alle i forlaget som har lest den, har begynt å gråte. En rekke andre, unge forfattere kommer også med romaner: Lars Ramslie, Bjørn Esben Almaas, Steffen Sørum, Trude Marstein, Markus Midré og Kristine Næss. I tillegg har Ari Behn sagt at hans roman skal komme høsten 2002. Men det var før forlovelsen, da.

Godt nyttår!

Birger Vestmo (31),
Filmpolitiet i NRK Petre

- Jeg er en uhemmet tilhenger av store filmbegivenheter, og 2002 byr på noen godbiter i så måte. «Harry Potter» var kjempebra, så jeg gleder meg stort til toer'n. Denne gangen skal jeg ikke lese boka først. En av mine favorittfilmer i fjor var «Heftig og begeistret». Den var utrolig morsom med saftige og fargerike personer som var brettet ut på en fin måte. «Heftig og begeistret - on the road» blir forhåpentligvis et gledelig gjensyn med gutta fra Berlevåg. Kristoffer Joner og Maria Bonnevie sammen i storfilmen «Himmelfall» har jeg en god feeling på. Ellers har jeg sett en utrolig feit trailer for Jack the Ripper-storyen «From Hell» med Johnny Depp. «The Others» med Nicole Kidman blir spennende - jeg elsker den gamle formen for grøsser med stemning og mystikk i stedet for blod og gørr. Men den største begivenheten av alle er jo «Ringenes herre 2» som kommer i desember. Jeg gleder meg likevel aller mest til 2003: «Matrix 2», «Matrix 3», «Ringenes herre 3» og «Terminator 3».

Helle Grøstad (22),

daglig leder i Free Record Shop, Karl Johan

- a-ha vil få et jubelår. Først gir de ut live-album fra Valhall, seinere på våren kommer det nye albumet. Det kommer til å selge som hakka møkk. Tungtvann slipper snart ny plate. Jeg tror de e r stolte av det de driver med. Norsk hip-hop har tatt helt av - alle kjøper det. Alanis Morissette har forhåpentligvis funnet på noe nytt siden sist. Bare det ikke er live og sure toner... Jewel har vært litt kjedelig, jeg håper den nye skiva er litt mer rocka og røff. Men hun slenger seg kanskje på R&B-bølgen? Jeg håper egentlig R&B trekker seg litt tilbake i 2002, jeg er litt lei. I april får vi den nye til M2M. De har nok forandret stilen sin en del siden sist. Jeg tror de er to små frekke jenter som bestemmer selv hva de skriver låter om. George Michael har vi ventet lenge på og han kommer endelig med nytt album i vår. Han må nok tilføre noe nytt for å slå igjennom nå som det er så lenge siden sist. Bare han ikke tar en Robbie og kommer med swing-plate... Chemical Brothers slipper skive i februar, det blir nok bra. Eminem lager ny plate som skal ut i løpet av 2002. Marc Anthonys nye album er ute på vårparten. Og vi venter på soloplater fra jentene i Destiny's Child. Beyonch er den det er knyttet størst forventninger til. Hvis de produserer låter like raskt som vanlig får vi kanskje opptil flere plater fra D.C i år? Jeg er forresten sikker på at mange av de gamle, sleske mennene kjøper Destiny's på grunn av at de er pene og lettkledde på coveret. The Margarets burde absolutt komme med en skive i år. Jeg liker The Margarets.

Jeg gleder meg over at folk stadig blir mer kresne. Vi kan ikke pushe Absolute Music lenger. Og alle leser plateanmeldelser i avisene. Vi har 70 år gamle damer som kommer inn og vil høre Röyksopp, fordi de har lest så mye skryt. De synes dessverre det er litt for rart når de hører det, da.

Thelma Thybo (20),
stylist

- Moten framover blir happy. Tivoli er inspirasjonskilde for en bølge av farger, striper og blonder. Det skal være lag på lag med tynne, fine stoffer som silke og chiffong i hvitt, rødt eller pasteller. Svart forsvinner. Favoritt-accesoirer denne sesongen blir røde pumps og et skjellarmbånd i pas tellfarger. Sminken blir ikke spesielt arty eller tullete. Røde lepper som ikke er tegnet opp ser fresht ut. De skal se hovne ut, som om du har klint hele natta. Denne moten er lett å gjøre billig, du kan finne fine ting på UFF eller FRETEX. Kjedebutikkene får det lettere enn før når de skal kopiere vårens designer-plagg. Det ser ikke så bra ut med fake Burberry-ruter eller billig fuskepels, men blonder er blonder, liksom. Hvis bestemoren din kan hekle er det jo helt fantastisk. Men det er veldig viktig å holde det lekkert. Du vil ikke se ut som en gjøgler.

DJ Peer, alias Peer Osmundsvaag (30),

bookingansvarlig for Quart-festivalen

- I 2002 blir det fest! Jeg har tro på brasiliansk musikk med mye energi i år. Det blir tropisk klima i Norge, altså. Hvordan man skal danse? Nja, det er jo ingen regler, men hvis man prøver å «være» brasiliansk, tror jeg bare man ser teit ut. Utelivet går i retning av st ore engangsfester i tillegg til faste klubbkonsepter. En slik fest blir gjerne arrangert i et utradisjonelt lokale, som i et teater. Fokuset er på stemningen, ikke på DJ-en som stjerne. DJ-en skal komme som krydder på toppen av den gode vibben. Og vi kommer til å se liveopptredener på slike fester. Folk synes konsert på fest er grisekult. Jeg prøver å få Raekwon og Ghostface Killahs til Oslo nå i vinter. I slutten av mars vil det muligens arrangeres et svært party på fjellet, noe tilsvarende det Top of the Mountain var i fjor. Jeg ønsker meg to store internasjonale navn innen hip hop og noen gode, norske band, og så masse klubb innimellom. En annet prosjekt er å lage en lett, luftig sommerfest på Ingierstrand eller Hvalstrand. Det gleder jeg meg veldig til. Rundt Quart er det fremdeles mye hemmelighetskremmeri, men jeg kan si at det blir mer hip hop, R&B og soul i år, uten at det har gått på bekostning av rocken. Vi gleder oss selvfølgelig til Turboneger-reunion i Bendiksbukta. Det blir gøy. Jeg tror dessver re noen klubber i Oslo kommer til å måtte kaste inn håndkleet, men at det vil åpne nye klubber som en positiv erstatning. Stikkord for år 2002: useriøst, upretensiøst, avslappet, god stemning, good fun. Party like there's no tomorrow!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer