Godt om avmakt

Detaljrik roman om undergang og utryddelse, skrevet av en av de virkelig store europeiske fortellerne i vår tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«For en uhyggelig vår! For en uhyggelig verden! En forkrøplet heslig verden som har vært underkuet så lenge, har ligget i dvale så lenge, har ligget i grus så lenge.»

Det er ikke fengslingene, deporteringene og de fysiske overgrepene han skildrer, men den intense uhyggestemningen som korrumperer enhver menneskelig kontakt.

Det er en bok om isolasjon og avmakt. Om apati og fordekthet. Om mennesker som er gisler og mennesker som er luddere og rovdyr.

Tradisjoner

Manea skriver i tradisjonen til Franz Kafka, Robert Musil og Herman Broch. Musils mørke satire gjenkjennes sammen med Brochs skarpe samfunnspsykologi. Og av og til fornemmer man også en absurd verden som minner om Kafkas labyrinter.

Sentralt i historien står den nå pensjonerte journalisten Gafton, som i 50-årene var en systemstøtte og som den gang utførte de skitne jobbene som et overvåkende diktatur krevde. Eller som en annen av hovedpersonene, Irina, sier: «Han gikk inn i det store folkebedraget.»

Sceneskifte

Ved siden av Irina og Gafton framtrer en lang rekke med andre skikkelser på Maneas absurde scene: doktor Marga, Toleo, naboen til Gafton, Dominic Vancea, portieren ved hotell Tranzit, og flere. Manea skifter stadig synsvinkel, er den allvitende fortelleren, men lar også jeg-perspektivet slippe til, og glir over fra en scene til en annen på en slik måte at leseren ofte kommer i tvil om hvem som opptrer.

Venn eller fiende

Dette er med hensikt. Leseren skal ikke vite hvem som er venn og hvem som er fiende, hvem som er fanget av nettet og hvem som er fri. Manea presenterer også førerdyrkelsen i fjernsynssendingene, de hule frasene som møter en i aviser og blader, knappheten, fattigdommen og rasjoneringen {ndash} alt detaljrikt framstilt, båret fram av klassiske metaforer med et animalsk, rovdyrmettet preg {ndash} på et språk som er tatt uvanlig godt vare på i Tore Fotlands oversettelse.

Det lukter gamle shabby Habsburg-hotell av denne romanen, men også undergang og utryddelse, og utvilsomt hører Norman Manea til de virkelig store europeiske fortellerne i vår tid.