Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Godt råd fra Jens

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Alt henger sammen med alt. Slik lyder ett av Gro Harlem Brundtlands mer berømte visdomsord, og i disse dager får vi et bevis på sannheten i det. Både finansminister Gudmund Restad og hans forgjenger Jens Stoltenberg er enige om at temperaturen i norsk økonomi er for høy. For Restads del er denne erkjennelsen av nyere dato. Årsaken til opphetingen kan de nok være uenig om. Men begge mener at mye av forklaringen ligger i de høye investeringene. Og da må begge også ta sin del av skylda.
  • For investeringer kommer ikke av seg selv. De henger sammen med politiske vedtak og rammebetingelser politikerne har gitt næringslivet. Dermed er vi tilbake til Gros tese. Vi ser nå resultatene av vedtak som ble gjort for mange år siden, den gangen vi hadde stor arbeidsløshet. Da besluttet vi å bygge Gardermoen og det nye Rikshospitalet samtidig. Når konjunkturene så snudde, ble landet støvsugd for anleggsarbeidere. 6-årsreformen krevde store investeringer i skolebygg. Nå står eldrereformen med enerom på aldershjem for tur. I oljesektoren er det så stor etterspørsel etter arbeidskraft at lønningene sprenger alle inntektspolitiske rammer.
  • Ser vi på nøkkeltallene for norsk økonomi, slik de ble lagt fram av Statistisk Sentralbyrå sist uke, er det først og fremst investeringene som har løpt løpsk. Det private forbruket er stort sett under kontroll. Nå må staten plutselig ut med 13 milliarder ekstra som sin del av investeringer i oljeutbygginger som forlengst er vedtatt.
  • Jens Stoltenberg har nå tatt til orde for at regjeringen må bli enig med oljeindustrien om prosjekter som kan utsettes. Det er nye toner fra Arbeiderpartiet, og er i samsvar med de tre regjeringspartienes programmer. En demping av oljetempoet er nå det beste midlet til å få norsk økonomi ned mot mer normale temperaturer igjen.
Mark Hunter

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!