Godt soppår gir radioaktiv rein i Norge - nesten 30 år etter Tsjernobyl-eksplosjonen

- Ekstremt.

UNORMALT:  Lavrans Skuterud, forsker ved Norsk strålevern også kalt Statens strålevern, forteller at: «I år er det ekstremt». Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
UNORMALT: Lavrans Skuterud, forsker ved Norsk strålevern også kalt Statens strålevern, forteller at: «I år er det ekstremt». Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er funnet et mye høyere nivå av radioaktivitet enn «normalt» blant Norges beitedyr, spesialt blant reinsdyrene, viser en fersk studie, ifølge The Local.

Lavrans Skuterud, forsker ved Norsk strålevern også kalt Statens strålevern, forteller at: «I år er det ekstremt».

I september i år ble det radioaktive stoffet cesium-137 målt til 8200 becquerel per kilo i Jotunheimen, som er en måling av radioaktiv forurensning.

Til sammenligning ble det målt til 1500 becquerel blant reinen i september 2012 på samme sted. Forskningen målte også radioaktivitet i norsk sau i år.

- Soppen har skylda Både i Valdres og Gudbrandsdalen, ble det målt 4500 becquerel i gjennomsnitt per kilo kjøtt fra sau. Ifølge The Local er Skuterud ganske sikker på hva som er årsaken til de høye verdiene.

- I ??år har det vært ekstreme mengder sopp. I tillegg har soppsesongen vart i lang tid. Og sjampinjongen har vokst veldig høyt oppe på fjellet, og spesielt sigøynersopp har vært et problem. Dette er en god matsopp, både for mennesker og dyr. Men den har en dårlig egenskap: Det kan absorbere mye radioaktivitet, sier han ifølge The Local.  Tsjernobyl-ulykken Denne rapporten kommer - som kjent - nesten 30 år etter Tsjernobyl-eksplosjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer