Godt synlig i Sør-Norge

Britene ble de første i Europa som kunne se årtusenets siste solformørkelse, men overskyet vær hindret et godt utsyn mange steder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I Sør-Norge sprakk skydekket så mye at solformørkelsen var godt synlig.

Mørke midt på dagen

Over en million briter hadde samlet seg i Cornwall i den vestligste delen av landet for å se på da månen begynte å bevege seg inn foran sola klokka 10.59. Den totale formørkelsen, der månen skygger for hele solskiven, kom klokka 12.10.

Noen minutter etter begynte solformørkelsen i det sørlige Tyskland, men et tjukt skylag hindret folk fra å se den.

Trass i det dårlige værvarselet, var det fullt av mennesker langs Cornwalls kyster og i småbåter utover sjøen.

Tunge skyer

Solformørkelsen begynte i det nordvestlige Atlanterhavet, og beveger seg over Europa, Midtøsten og Asia.

Tunge skyer hang lavt over store deler av det vestlige og nordlige Europa onsdag morgen, der solformørkelsen skulle gjøre sitt inntog ved sørspissen av England.

- Solformørkelsen regner bort, meldte det franske meteorologiske institutt.

En total solformørkelse finner sted et sted på kloden omtrent hver 18. måned. Men sjelden har den passert over så befolkede områder som onsdag. To timer skal det ta fra solformørkelsen begynte i det nordvestlige Atlanterhavet til den ender i Bengalbukta i Indiahavet.

I England var solformørkelsen den første siden 1927. Minst 100.000 småbåter lå utenfor den engelske sørkysten i håp om å ha god utsikt til naturfenomenet.

I Paris kastet folk seg på togene som gikk nordover til steder der formørkelsen var sagt å skulle være total. I selve hovedstaden ville omtrent 95 prosent av sola bli dekket.

Fridag i India

I den indiske delstaten Haryana ble onsdag erklært som fridag for alle offentlig og privat ansatte, slik at de kunne se årtusenets siste solformørkelse.

Over 100.000 hinduer har slått leir i Kurukshetra-regionen for å ta et bad i hellige innsjøer under solformørkelsen. Ifølge hinduistisk mytologi representerer solformørkelsen to djevler ihimmelsk kamp.

Også i Allahabad har hundretusener samlet seg på bredden av Ganges i påvente av solformørkelsen. Et rituelt bad mens sola er skjult leder ifølge troen til reinkarnasjon i den høyeste hindu-kasten.

Men også i India er det meldt om overskyet vær.

Hvis du gikk glipp av opplevelsen «live», kan du i stedet sjekke følgende nettsteder:

DELVIS FORMØRKELSE: I Oslo kunne folk følge solformørkelsen, etter at skydekket sprakk på formiddagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer