Godtar «alle nødvendige tiltak» for å beskytte sivile

Det feires i Benghazis gater etter at Sikkerhetsrådet vedtok den franskbritiske resolusjonen. Libyas viseutenriksminister åpner for våpenhvile, mens verdenssamfunnet advares.

 FEIRER:  Libyere tok til gatene i Benghazi med både franske og libyske flagg for å feire FN-resolusjonen, som ble fremmet av Frankrike. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ
FEIRER: Libyere tok til gatene i Benghazi med både franske og libyske flagg for å feire FN-resolusjonen, som ble fremmet av Frankrike. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New York/Oslo (Dagbladet): Noen timer etter at FN-resolusjonen ble vedtatt, skal viseutenriksminister Khalid Kaim ha åpnet for forhandlinger om våpenhvile, mens gledesscenene utspant seg i Benghazi.

I 2.45-tiden meldte det statlige nyhetsbyrået JANA at alle angrep mot Libya vil bli møtt med motangrep mot millitære og sivile mål.

- Alle utenlandske, millitære operasjoner mot Libya vil utsette all luft- og skipstrafikk i Middelhavet for fare. Sivile og millitære fasiliteter vil bli mål for Libyas motangrep. Middelhavslandene vil ikke bare være utsatt for fare på kort sikt, men også på lang sikt, het det i meldingen fra JANA.

Åpner for flyforbud FN-resolusjonen ble vedtatt like etter klokken 23.30. Den åpner for «alle nødvendige tiltak», også en flyforbudssone.

Det utløste umiddelbare gledesscener i Benghazi, den viktige opprørsbyen som Muammar Kadhafis styrker er i ferd med å angripe. CNN meldte at det ble skutt opp fyrverkeri i feiringen, mens opprørere skjøt i været med geværene sine.

«1, 2, 3. Takk, Sarkozy», skal glade libyere ha ropt. Frankrikes president Nicolas Sarkozy har vært en av forkjemperne for internasjonale operasjoner i Libya.

- De vil aldri få fred Viseutenriksminister Khalid Kaim, takket de fem landene som valgte å ikke stemme over resolusjonen. Han sa at Kadhafis regime vil finlese teksten før de kan komme med et godt tilsvar.

Han åpnet imidlertid for forhandlinger om våpenhvile.

- Vi er klar for en slik avgjørelse, men vi trenger en mekler for å drøfte hvordan den kan iverksettes, sa Kaaim til journalister i Tripoli torsdag kveld.

- De vil aldri få fred Libyas despot advarer imidlertid mot maktbruk fra verdenssamfunnet.

JUBEL: FN-resolusjonen ble mottatt med gledesscener i Benghazi. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ
JUBEL: FN-resolusjonen ble mottatt med gledesscener i Benghazi. Foto: AFP PHOTO / PATRICK BAZ
JUBEL: FN-resolusjonen ble mottatt med gledesscener i Benghazi. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ
JUBEL: FN-resolusjonen ble mottatt med gledesscener i Benghazi. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ
JUBEL: FN-resolusjonen ble mottatt med gledesscener i Benghazi. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ
JUBEL: FN-resolusjonen ble mottatt med gledesscener i Benghazi. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ
JUBEL: FN-resolusjonen ble mottatt med gledesscener i Benghazi. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ
JUBEL: FN-resolusjonen ble mottatt med gledesscener i Benghazi. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ

- Det ville vært kolonialisering uten noen rettferdighet. Dette er galskap og arroganse. Hvis verden går bananas mot oss, går vi bananas mot dem, sier Kadhafi i et intervju med RTP.

- Vi vil svare. Vi skal skape et helvete for dem, fordi de skaper helvete for oss. De vil aldri få fred, slår Kadhafi fast.

Vil «rense Benghazi» Men FN-resolusjonen kan komme for sent. Det skal i kveld ha blitt hørt kraftige eksplosjoner og skyting med luftvernartelleri i Benghazi øst i Libya.

Kadhafi varslet tidligere i dag at han ville angripe byen, som opprørerne har hatt under kontroll. Kadhafi slo fast at det ikke ville bli vist noen nåde, og at byen ville bli renset.

10 stemte for, 0 mot og fem avsto som ventet fra å stemme i Sikkerhetsrådet. Dette blir oppfatt som et historisk vedtak. Aldri har FN vedtatt så omfattende virkemidler for å verne sivile.

Av de fem faste medlemmene i Sikkerhetsrådet med vetorett, avsto Kina og Russland fra å stemme for resolusjonen.

Kan bruke makt Dette innebærer at FN godkjenner at utenlandske militære styrker griper inn mot Kadhafi i Libya for å beskytte det libyske folk.

Storbritannias FN-ambassadør sier at resolusjonen åpner for alle nødvendige tiltak, men at den utelukker en hver okkupasjon av Libya.
Muammar Kadhafis blodige svar på opprøret i landet kan dermed møte motstand av internasjonale styrker. Frankrike åpnet tidligere i dag for å starte millitæroperasjonene umiddelbart etter at resolusjonen var banket gjennom.

Kadhafi selv varslet torsdag at han ville innlede angrepet mot opprørsbastionen Benghazi. Despoten slo fast at de skulle «rense» Benghazi.

Fikk med seg Libanon Frankrike har i flere omganger tatt til orde for en intervensjon i Libya. Landet har imidlertid møtt motstand fra blant annet Russland og Kina.

Etter å ha fått Libanon med på forslaget, ble det imidlertid lettere å godta siden et arabisk land altså var med på å fremme forslaget.

 ENIGE:  Med ti stemmer vedtok Sikkerhetsrådet en resolusjon om Libya i kveld. Foto: AFP PHOTO/Stan HONDA
ENIGE: Med ti stemmer vedtok Sikkerhetsrådet en resolusjon om Libya i kveld. Foto: AFP PHOTO/Stan HONDA Vis mer

Franske og britiske styrker er ventet å nå Libya i løpet av kort tid. Flere arabiske land blir trolig også med på operasjonen.

 FEIRET:  Det ble feiret i Benghazis gater i kveld, der opprørerne nektet å bøye etter for presset fra Kadhafi. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ
FEIRET: Det ble feiret i Benghazis gater i kveld, der opprørerne nektet å bøye etter for presset fra Kadhafi. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ Vis mer