Godtar at pilotene var syke

SAS Braathens-sjef Petter Jansen innrømmer nå at sykmeldingene til SAS-pilotene er reelle. HMS-avdelingen i selskapet bekrefter at stressnivået er høyt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå vil direktør Petter Jansen drikke øl med sine piloter. Han spanderer.

-  Ja, da er alle pilotene velkomne, men ikke alle på én gang, sier Jansen til TV 2 Nettavisen. Flygerne har gitt klar beskjed om at de ønsker å treffe sjefen oftere, også i mer uformelle former.

Mot normalt

Til tross for 91 sykmeldte piloter i går - 15 færre enn torsdag - og 25 flykanselleringer, ser SAS Braathens langt lysere på helga for sine passasjerer. I dag blir færre enn 25 avganger innstilte, mens det i morgen igjen vil ligge på 25 innstilte flyavganger.

Etter ei uke hvor rundt 25 000 passasjerer er blitt berørt av over 400 kansellerte avganger, lover SAS Braathens at helgas ruter nærmest vil gå som normalt.

-  Vi tror det går bra for de reisende i helga. Vi har fått booket om passasjerene til de flyene som går, så vi håper de ikke opplever flere problemer, sier informasjonssjef Siv Meisingseth i SAS Braathens til Dagbladet.

Nye egenmeldinger

SAS Braathens-ledelsen vurderer nå å gjeninnføre retten til egenmelding, bekrefter Meisingseth.

-  Vi må anta at sykmeldingene er reelle når 96 piloter har levert legeerklæring for perioden 25- 27 januar, sier SAS Braathens talskvinne. Dermed er det bare et fåtall som ikke har dokumentert fraværet.

SAS Braathens-ledelsen hadde både onsdag og torsdag kveld møter med pilotene. Etter det Dagbladet kjenner til var det høy temperatur og høyt under taket, særlig på møtet torsdag kveld der mange piloter hadde møtt opp for å si ledelsen hva de mente om situasjonen.

SAS Braathens-direktør Petter Jansens innrømmelser om at pilotene ikke har vært «fit for flight» står i sterk kontrast til Jansens tidligere uttalelser til media i uka som gikk.

-  Det Jansen har sagt er at det var mistanke om en aksjon de to første dagene, sier informasjonssjef Siv Meisingseth.

Hovedverneombud Fredrik Nygaard synes ikke SAS Braathens direktør Petter Jansen bidrar til å gjenreise tillit.

Katastrofale følger

-  Slikt svekker tilliten. Ledelsen er uten forståelse for vårt ståsted og for hvor skummelt det er å sette oss under press. Hvis en pilot går én dag for mye på jobb, når han heller burde holdt seg hjemme, kan det få katastrofale følger. Jeg håper folk ikke lar seg presse, sier Nygaard. Selv om tallet på innstilte fly går ned og flere flygere setter seg i cockpiten, er ikke pilotenes kamp over. Pilotforeningene i SAS-konsernet møtes til nye harde forhandlinger med toppledelsen i neste uke.

VIL DRIKKE ØL: SAS Braathens-sjef Petter Jansen.
KØER PÅ GARDERMOEN: SAS Braathens kanselleringer har skapt trøbbel for flere tusen flypassasjerer.