Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Godtar fengsling

HARSTAD (Dagbladet): Etter råd fra advokat Oscar Ihlebæk vil den 29 år gamle drapssiktede kvinnen akseptere at hun blir fengslet i dag. Hun er foreløpig ikke avhørt av politiet, til tross for at hun er siktet for å ha drepte fire av sine fem barn. Til sine forsvarere bedyrer hun: - Jeg har ikke gjort noe!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først ved 19.00 tiden i går kveld fikk forsvarerne, advokat Oscar Ihlebæk og advokat Roar Edvardsen, tilgang til politidokumentene i den uvanlige drapssaken.

- Vi vet nå hva politiet hevder de har av tekniske bevis. Det er vi avskåret fra å informere vår klient om, før fengslingsmøtet i Trondenes forhørsrett i dag, sier Oscar Ihlebæk.

Etterforskningsleder Rolf Christiansen vil ikke kommentere materialet som knytter kvinnen til det politiet er sikre på er fire barnedrap.

Et bevis

Hverken advokatene eller Kripos-førstebetjent Rolf Christiansen vil si et eneste ord om bevismaterialet utover det at alle fakta skaL legges fram i forhørsretten.

Overfor Dagbladet gir politijurist Frode Karlsen ved Senja politikammer følgende kommentar til spekulasjonene om bevismaterialet:

- De har ingen rot i virkeligheten. Grunnlaget for siktelsen er en kombinasjon av tekniske og taktiske opplysninger.

Karlsen har forståelse for at et lite lokalsamfunn reagerer med vantro og skepsis mot politiet i en så dramatisk sak.

- Derfor er det også med glede jeg ser Bjarkøy slår ring rundt den siktede og ønsker henne velkommen tilbake uansett utfall av denne saken. Vi har hele tida prøvd å gå skånsomt fram, framholder Karlsen.

Ikke avhørt

29-åringen er ennå ikke konfrontert med det sentrale i politiets bevismateriale. Hun er heller ikke formelt avhørt ennå.

- Omstendighetene er slik at vi har funnet det taktisk riktig å vente med avhør. Vi slår av noen ord med henne om hvordan hun har det, og er også innstilt på å imøtekomme hennes ønske om å få møte familien.

Både ektemannen og sykehusprest Odd-Bjarne Bruun møtte den siktede i går. Kvinnen har over lang tid hatt et godt forhold til presten. Politiinspektør Karlsen sier at 29-åringen er sjokkert over siktelsen, men legger til at hun likevel tar den alvorlige situasjonen med fatning.

Godtar fengsling

Kvinnen vil selv ikke være til stede når forhørsretten blir satt i Harstad i formiddag. Årsaken er at advokater vil skåne henne fra å det presset hun ville ha følt ved å måtte forklare seg for forhørsrettsdommeren.

- Jeg forstår at ikke en eneste dommer i Norge ville løslatt henne. Til det er sakens karakter for alvorlig. Det er en av grunnene til at advokat Roar Edvardsen i retten vil akseptere en fengsling på fire uker, derav to uker med brev- og besøkskontroll, sier advokat Ihlebæk.

Etter hva Dagbladet forstår vil påtalemyndigheten begjære kvinnen fengslet i 12 uker.

Preget av siktelsen

Lørdag nektet kriminalpolitiet kvinnen å få lese to bøker, som advokat Edvardsen hadde funnet til henne. Bøkene var skrevet av to kvinner, som tidligere har vært anklaget for grove forbrytelser av Kripos.

- Sykehusprest Odd-Bjarne Bruun hadde med seg noen bøker som hun nå leser, sier Roar Edvardsen.

Han har etter beste evne forsøkt å legge forholdene til rette for kvinnen.

- Jeg har spurt henne om hun ønsker å snakke med en psykiater eller en psykolog. Men hun ønsket å ha kontakt med sykehusprest Odd-Bjarne Bruun.

- Vår klient har det etter omstendighetene bra, sier Edvardsen, som i løpet av natta skal forsøke å gå igjennom nær to tusen sider med politidokumenter, som omhandler barnedrapene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!