HEVDER HAN BLE DRAPSTRUET: Truslene skal ha haglet mellom familiene i retten i går. Advokat Øystein Storrvik, og hans klient reagerte flere ganger på det som skal ha vært trusler.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HEVDER HAN BLE DRAPSTRUET: Truslene skal ha haglet mellom familiene i retten i går. Advokat Øystein Storrvik, og hans klient reagerte flere ganger på det som skal ha vært trusler. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Godtar ikke skjulte trusler som «Alle dere skal dø»

Romrett-dommeren med klar tale i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): René Karoli og hans 25 år gamle sønn var heldige som kom unna det med livet i behold da flere menn angrep dem med kniver, machete og øks på Torshov Bingo i Oslo 1. april i fjor.

I går startet rettssaken mot fem menn tilknyttet Karolis rivaliserende rom-familie, Josef.

De er tiltalt for drapsforsøk etter angrepene. Ingen erkjenner drapsforsøk, men fire innrømmer å ha vært der, og at de utøvde vold.

Rettssakens første dag i går ble preget av stadige trusselavbrytelser og andre forstyrrelser fra tilhørere fra de to familiene i retten. Tingrettsdommer Per Gammelgård måtte bruke mye av dagen til å forsøke å stanse og slå ned på tilrop fra ofre og tilhørere, spesielt under fornærmede Karolis forklaring i retten.

Han avslutter i dag sin forklaring, før hans 25 år gamle sønn skal forklare seg.

Før rettsforhandlingene startet gjorde Gammelgård det veldig klart at det er absolutt nulltoleranse for trusler i retten i dag.

SKILT AV PRESSEN: Journalistene utgjorde en mur mellom Karoli-familien på bakerste rad og Josef-familien foran. Foto Nina Hansen
SKILT AV PRESSEN: Journalistene utgjorde en mur mellom Karoli-familien på bakerste rad og Josef-familien foran. Foto Nina Hansen Vis mer

- De som truer eller skaper uro og forstyrrelser blant tilhørerne får ikke være her, og får ikke komme inn igjen, sa Gammelgård.

Løp mot tiltalt Et stykke ut i René Karolis forklaring i går startet han å snakke på språket romanes, hvorpå en av de tiltaltes forsvarere, advokat Øystein Storrvik, avbrøt og sa at hans klient opplevde det som drapstrusler.

René Karoli ble kraftig provosert, begynte å skrike tilbake til advokaten, og løp fra vitneboksen midt i rommet og rett mot hans klient. Karoli hevet høyrearmen, men ble stanset av politivakter som satt like ved, og av at han snublet i kanten på vitneboksen da han bykset avgårde.

Karoli og den tiltalte ble holdt tilbake mens ordene haglet i rommet. De norske ordene «drittsekk» og «morder» var blant ordene som ble brukt. Mange av tilhørerne reiste seg også og ropte med.

Trusler Flere ganger ble det rettet drapstrusler mot de tiltalte på rom-språk, ifølge advokat Øystein Storrvik.

- Det jeg blir fortalt er at ordene betyr «Alle dere skal dø» og «Dere skal skytes» og lignende. Truslene er ikke det som er problematisk i seg selv, de er det mange av i denne saken, men det er ikke gunstig at det skjer i en rettssal, sier Storrvik, som etterlyser at en tolk bør være til stede for å få fange opp hvilke ord som faller i rettssalen på andre språk enn norsk.

Oslo tingrett har ikke klart å skaffe til veie en tolk som vil stille i retten.

- Vi har forsøkt å få det til på alle måter, i alle fall her til lands, men uten hell, sa Gammelgård i retten.

Aktor, statsadvokat Bjørn Kristensen, gjorde i går en anmodning til Sverige for å skaffe en tolk derfra.

- Ikke trusler René Karoli ønkser ikke å kommentere overfor Dagbladet hva han gjentok overfor de tiltalte i retten. Hans bistandsadvokat Joar Berg Henjum er også ordknapp, men sier:

- Han sier det ikke er trusler.

VISTE SKADENE: René Karoli viste fram skadene han pådro seg under bingodramaet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VISTE SKADENE: René Karoli viste fram skadene han pådro seg under bingodramaet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

De dramatiske scenene fra bingoen ble fanget opp av overvåkingskameraer som ble vist fram i retten i går. Karoli forklarte i retten at han var på bingoen for å slappe av med sin sønn da gjerningsmennene slo til.

- De begynte bare å hugge mot meg, stikke meg, slå meg og drepe meg. De sa: «Hallo, vi har kommet for å drepe deg.», sa Karoli i retten i går.