Godtar ikke USAs forklaring etter agentdrap

Italia krever at USA straffer soldatene som skjøt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italia tviler på USAs forklaring etter drapet på den italienske etterretningsagenten Nicola Calipari i Irak. Landene har svært ulik oppfatning av hva som egentlig skjedde.

- Vår gransking av hendelsen samsvarer ikke med hva amerikanske myndigheter har fortalt oss, sa utenriksminister Gianfranco Fini til nasjonalforsamlingen i Roma tirsdag.

Ifølge general George Casey, som er øverstkommanderende for de amerikanskledede styrkene i Irak, er USA innstilt på en felles gransking sammen med Italia.

Uklare omstendigheter

Det er særlig to omstendigheter som landene er uenige om: farten som bilen med det løslatte gisselet Giuliana Sgrena og hennes redningsmenn holdt, og advarslene som amerikanske soldater skal ha gitt før de åpnet ild.

Ifølge et internt Pentagon-notat publisert i Washington Times hadde ikke italienerne på forhånd gjort avtaler om en trygg passasje til flyplassen i Bagdad.

Amerikanerne hevder også at bilen holdt høy hastighet og at det ikke ble reagert på flere advarsler da den nærmet seg kontrollposten.

Dette avviser den italienske utenriksministeren. Han hevder at bilen ikke kjørte i mer enn 40 kilometer i timen. Lyset inne i bilen skal dessuten ha stått på for å gjøre det lettere å sjekke hvem som befant seg der.

Fra bilen skal agenten Calipari ha ringt til amerikanske myndigheter for å opplyse om at de nærmet seg flyplassen, ifølge Fini.

Varselskudd

Den italienske utenriksministeren hevder også at skytingen mot bilen først begynte etter at den hadde stoppet, og at det ikke ble avfyrt varselskudd. Ifølge Fini ble det skutt med flere automatvåpen mot bilen i 10-15 sekunder.

En annen italiensk agent skal så ha blitt dratt ut av bilen og tvunget ned på kne, ti meter fra bilen. Etter hvert skal han ha klart å identifisere seg selv og Calipari, som da var død, som medlemmer av en diplomatisk italiensk delegasjon.

De amerikanske soldatene skal da straks ha bedt om unnskyldning.

Nå krever Italia at USA identifiserer og straffer soldaten som skjøt Calipari.

- Det er vår plikt å kreve sannhet og rettferdighet, sa utenriksministeren til nasjonalforsamlingen i Roma tirsdag.

Fire uker

USAs president George W. Bush har lovet en full etterforskning av skytingen. Fini signaliserte tirsdag at regjeringen i Roma har begrenset tålmodighet i saken.

Ifølge general George Casey vil granskingen trolig ta tre-fire uker.

- Jeg regner med at det vil bli en felles etterforskning, sa Casey under en pressekonferanse i Pentagon tirsdag kveld.

Generalen sa at han har informasjon som tyder på at italienerne før skytingen ikke hadde informert amerikanske styrker om at gisselet var løslatt. Han unnlot ellers å svare på spørsmål om de omstridte omstendighetene.

- Dere hører sikkert mye forskjellig. Det er derfor vi foretar en slik etterforskning - for å få klarhet i hva som egentlig skjedde, sa han.

General Casey ville heller ikke kommentere påstandene om at Italia betalte løsepenger for å få gisselet fri.

- Jeg har ikke konkret informasjon om dette, sa han.

Flere italienske aviser har hevdet at det ble utbetalt løsepenger til de irakiske gisseltakerne. Ifølge Corriere della Sera var beløpet nesten 38 millioner kroner.

Belastning

Saken er blitt en betydelig belastning for forholdet mellom de to landene, i tillegg til å øke den italienske opinionens motstand mot engasjementet i Irak. Italia har 3.000 soldater i Irak, og har vært blant USAs nærmeste allierte i krigen.

Den italienske utenriksministeren avviser imidlertid påstander, blant annet fra gisselet Sgrena, om at de amerikanske soldatene bevisst kan ha skutt mot italienerne.

- Dette var definitivt en ulykke, forårsaket av en rekke omstendigheter og tilfeldigheter, sier Fini.

- Men det gjør det ikke mindre nødvendig å oppklare saken og finne og straffe de skyldige, la han til.

Statsbegravelse

Den italienske etterretningsagenten døde i et kuleregn sist fredag, bare 35 minutter etter at han hadde vært med på å få journalisten Sgrena fri etter en måneds fangenskap. Giuliana Sgrena ble selv såret i skulderen.

Hundrevis av italienere sto langs gatene i Roma for å hylle den drepte etterretningsagenten da han ble begravet i en storstilt statlig seremoni mandag. Blant de sørgende var statsminister Silvio Berlusconi. (©NTB)

Uenig: Italias utenriksminister, Gianfranco Fini, krever at USA identifiserer og straffer soldatene som skjøt og drepte den italienske etterretningsagenten Nicola Calipari.