Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Godtar våpenhvilen, men kriger fortsatt

Både Israel og Libanon støtter FN-resolusjonen. Men kampene pågår fortsatt for fullt i Sør-Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FNs sikkerhetsråd ble i natt enige nok til å vedta resolusjonteksten som skal stanse den over fire uker lange krigen mellom Hizbollah og Israel i Sør-Libanon.

FN-styrken UNIFIL skal styrkes fra 2000 til 15 000 soldater, og den libanesiske hæren skal flytte 15 000 soldater inn i Sør-Libanon for å overta kontrollen Hizbollah har hatt i området siden Israel avsluttet sin 18 år lange okkupasjon i mai 2000.

USA og Frankrike har i flere dager jobbet tett sammen for å forfatte resolusjonsteksten. Resolusjonen ble enstemmig vedtatt i sikkerhetsrådet i natt, og blir positivt mottatt både på israelsk og libanesisk side.

Fortsatt krig

Israels statsminister Ehud Olmert sier han støtter resolusjonen. Men først søndag vil myndighetene i Israel gå grundig gjennom teksten - og først da vil en eventuell våpenhvile kunne tre i kraft.

Libanon vil først vurdere forslaget i dag, men USAs utenriksminister Condoleezza Rice sier hun har fått forsikringer fra de libanesiske myndighetene om at de vil støtte resolusjonen.

Men på bakken raser krigen videre. Det er foreløpig ikke avgjort når våpenhvilen trer i kraft, og Israel er i full gang med å utvide bakkeoperasjonene i Sør-Libanon.

Tidlig i dag morges rullet lange kolonner med israelske stridsvogner, stormpanservogner og soldater over grensa og inn i Sør-Libanon.

ENSTEMMIG: FNs sikkerhetsråd kom endelig frem til en resolusjon for å stanse krigen i Libanon. Foto: Scanpix
ENSTEMMIG: FNs sikkerhetsråd kom endelig frem til en resolusjon for å stanse krigen i Libanon. Foto: Scanpix Vis mer

FNs generalsekretær Kofi Annan sier han vil møte israelske og libanesiske myndigheter så fort som mulig for å få satt en dato for våpenhvilen.

- Mild mot Israel

Tross libanesiske protester gir resolusjonen rom for israelske operasjoner tross våpenhvilen. I teksten kreves det at Israel skal stanse alle offensive militære operasjoner, men såkalte defensive operasjoner vil fremdeles være tillatt.

Hva dette innebærer er for tidlig å si, men arabiske diplomater og Libanons utenriksminister Tarek Mitri er kritiske.

- En våpenhvile som gir den ene siden rett til ikke å la våpnene hvile, er ingen våpenhvile, sier han.

Men han sier landet trolig vil akseptere resolusjonen, selv om han mener den ikke kan føre til våpenstilstand så lenge den gir Israel rett til å drive med «defensive operasjoner».

Resolusjonen krever heller ikke at Israel frigir libanesiske fanger, eller en umiddelbar tilbaketrekning fra libanesisk territorium.

Skuffet Annan

image: Godtar våpenhvilen, men kriger fortsatt

FNs generalsekretær Kofi Annan la ikke skjul på sin frustrasjon over hvor lang tid det har tatt medlemmene av sikkerhetsrådet å komme frem til en resolusjon for å ende den blodige krigen i Libanon.

Til nå ha omlag 1000 mennesker - de aller fleste uskyldige sivile - mistet livet i Libanon. På israelsk side har i overkant 100 mennesker, de fleste soldater, blitt drept.

- Det ville være galt av meg å ikke fortelle dere hvor utrolig skuffet jeg er over at sikkerhetsrådet ikke maktet å komme frem til denne løsningen mye tidligere, sa Annan.

- Flere hundre millioner mennesker verden over deler min frustrasjon over at sikkerhetsrådet har brukt så lang tid. Dette har svekket verdens tro på sikkerhetsrådets autoritet og troverdighet, sa han.

Langsiktig fred

Selve resolusjonen utelater flere av nøkkelkravene Israel og Libanon har hatt. Hovedhensikten er å bane vei for en varig fred slik at situasjonen ikke forblir på bristepunktet i grenseområdene mellom de to nabolandene.

Det skal opprettes en ny «buffersone» i Sør-Libanon «fri for andre bevæpnede elementer, våpen og militærressurser enn de som tilhører myndighetene i Libanon og UNIFIL».

Forsterkningen av UNIFIL starter så snart alle krigshandlinger har stanset.

Sikkerhetsrådet har videre gitt Kofi Annan en måned på å finne frem til løsningsforslag i forhold til grensetvisten mellom Libanon og Israel rundt de såkalte Shebaa-farmene. Det omstridte området er en av direkteårsakene til Hizbollahs fortsatte kamp mot Israel.

Videre vil resolusjonen opprettholde tidligere resolusjonskrav om å avvæpne Hizbollah.

KRIGER FORTSATT: Tross resolusjonsvedtaket i natt, er det fremdeles svært usikkert når - eller om - en våpenhvile blir iverksatt. Israel har i dag fortsatt sin utvidelse av bakkeoffensiven i Sør-Libanon.
SKUFFET: Kofi Annan la ikke skjul på hvor skuffet han er over at det tok sikkerhetsrådet over fire uker å hoste opp et akseptabelt fredsforslag.