«Godteri» er dop

ARENDAL (Dagbladet): Rohypnol gir blåfarge på lepper, tunge og i munnviker. Ungdommer ned i 13-årsalderen narrer godtroende foreldre ved å si at det er fordi de har spist godteri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange foreldre er utrolig naive, sier politibetjent Asbjørn Røed ved narkotikaavsnittet i Arendal.

Flere ganger har han besøkt bedrifter, organisasjoner og ikke minst skoler for å fortelle om utbredelsen av narkotika blant unge på Sørlandet.

- Foreldrene vil gjerne barnas beste, men de tror helst det beste om sine egne. Dermed er de ofte blinde for de mest iøynefallende symptomene.

Lav pris

Røed bekrefter at Rohypnol har blitt et motedop blant ungdom. I løpet av årets seks første måneder har hele 8000 tabletter blitt beslaglagt av politiet bare i Arendal. Tall fra Kripos og Tollvesenet viser at tendensen er den samme over hele landet.

- Lett tilgang og lav pris gjør at mange unge debuterer med tabletter. Dessuten trenger ikke misbrukerne noen som helst form for brukerutstyr. En eller flere tabletter legges på tunga hvor de går i oppløsning forholdsvis raskt.

Smuglerpartier

Rohypnol betegnes som et hypnotikum, et legemiddel med beroligende, angstdempende og muskelavslappende virkning. Vanligvis blir Rohypnol brukt som sovemedisin. Legemiddelet er reseptpliktig, og distribueres gjennom alle norske apotek.

Men mange av tablettene på det illegale markedet har aldri vært innom et norsk apotek. De blir som oftest produsert i Øst-Europa, og smugles inn i store partier til Norge ved hjelp av båt eller kjøretøy.

- De fleste tablettene er turkise, og ved bruk smitter fargen over på lepper, tunge og munnviker. Derfor ber vi foreldre være på vakt i forhold til dette, sier Asbjørn Røed.

Myter

Han er smertelig klar over at mange unge skylder på godteri når foreldrene påpeker fargen. Kjærligheten på pinne og sukkertøy dekker over for mange unge Rohypnol-brukere.

- Dessverre er det fortsatt slik at mange foreldre tror at ungdommer som misbruker narkotika, nødvendigvis kommer fra dårlige hjemmeforhold, sier politibetjenten.

Røed har en urokkelig tro på det forebyggende arbeidet, og vil ha foreldrene sterkere på banen.

- Kapasiteten til politiet er begrenset. I Aust-Agder har vi fire mann som jobber ved narkotikaavsnittet. Disse fire skal dekke hele fylket. Det sier seg selv at vi ikke rekker over alt.

SKYLDER PÅ GODTERI: Unge Rohypnol-misbrukere narrer foreldrene til å tro at den blå fargen på tunga skyldes fargestoffene E-129 og E-133, som finnes i godterier.