Godteri med slakteavfall

Godteri og andre matvarer inneholder gelatin som er lagd av det samme slakteavfallet som skal forbys i dyreför av frykt for kugalskap, men det vil ikke kreves forbud mot produkter som inneholder gelatin, skriver Nationen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Godteri, vitaminpiller, ostekaker er eksempler varene som inneholder gelatin som lages av slakteavfall fra EU-besetninger. Det er det samme slakteavfallet som er forbudt i alle husdyrfôr i frykt for BSE-smitte.

Gunnar Jordfald i Statens næringsmiddelstilsynet sier til Nationen at ingenting så langt tyder på at gelatin innebærer risiko for smitte av kugalskap. Det er bare ti prosent av råvarene i gelatin som blir framstilt av storfe, mens 90 prosent av produktet lages av skinn og bein fra svin. Dessuten brukes ikke høyrisikoavfall som nerve- og hjernevev i produksjonen av gelatin.

For å være på den sikre siden har EU bestemt at England og Portugal ikke skal produserer gelatin. Næringsmiddelstilsynet vil fortløpende vurderere om det er nødvendig å skjerpe produksjonskravene og i så fall fremme forslag om dette i EU, sier Jorddahl til Nationen.

Gelatin er trygt fordi stoffene behandles med varme, syre og lut som forhindrer smitte av BSE. Det stilles i utgangspunktet strengere krav til menneskemat enn dyrefôr.

<B>GODTERI MED SLAKTEAVFALL:</B> Godteri med gelatin inneholder stoffer fra dyr.