Go'kua heter fortsatt Dagros

Men ikke i Oslo og Finnmark. Se oversikten over de kuleste navnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Go'kua heter Dagros. Av rundt 279.000 melkekyr har noe over 180.000 navn, mens resten må nøye seg med et nummer. Av dem med navn heter 2.918 Dagros. Deretter følger Rosa og Litago.

Tines kukontroll avslører at Dagros er det mest populære navnet i alle fylker bortsett fra Oslo/Akershus, Vestfold og Finnmark. I Oslo/Akershus topper Rosa mens Litago er på topp i Finnmark. I Vestfold er det mer ukjente navnet Trulte mest populært.

I tillegg til Dagros, Rosa, Litago og Trulte i Vestfold er det mange kjente og kjære navn på listene.

For hele landet er navnetoppen Dagros (2918), Rosa (2.084), og Litago (1.985). Slår man sammen kyr som heter Litago og Litagod vil disse imidlertid overta annenplassen fra Rosa. De neste på lista er Staslin, Svarta, Stjerna, Rødlin, Dokka, Fagerlin og Sara.

Oppland på topp

Flest kyr med navn er det i Oppland (30.341). Dagros topper foran Staslin og Rødlin. Litago kommer først på tiendeplassen. Spesielle navn for Oppland er Bliros, Hjerteros og Morlik. Morlik er også topp ti i nabofylket Hedmark.

Rogaland har 22.195 navn med kyr. Spesielle navn for fylket er Mona og Linda. Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag kommer som de neste på lista over antall «døpte» dyr. Navnene er stort sett tradisjonelle, men navn som Pia og Mia er utenfor allfarvei.

Jentenavn

Andre «spesialiteter» er Nora, Betty, Aska og Perle i Østfold og Berit i Oslo og Akershus. I Vestfold er bøndene mer tilbøyelig til å gi kyr jentenavn enn andre steder. I tillegg til Trulte på topp er Molly, Trine og Dina populære kunavn vest for Oslofjorden.

Vakre Blomros er blant de ti mest populære navnene i Telemark. Gullros er in i Aust-Agder, mens Plomma er en spesialitet for Vest-Agder.

Et spesielt navn for Sogn og Fjordane er Fagrei, mens mange bønder i Møre og Romsdal mener Siri er et godt kunavn. I de tre nordligste fylkene er Lita er mye brukt navn.

  • Se hele statisikken her (PDF).

(NTB)

KOSEKU: Det er uklart hvilket navn denne kua lyder. Men sjansen for at den heter Dagros, er stor.