Goldman Sachs' nye hovedkontor rager over gatene i New York. Bankgiganten anklages nå for å ha svindlet kundene sine. Foto: REUTERS/SCANPIX
Goldman Sachs' nye hovedkontor rager over gatene i New York. Bankgiganten anklages nå for å ha svindlet kundene sine. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Goldman Sachs anklages for svindel

Skal bevisst ha lurt lånekunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det amerikanske kredittilsynet SEC har stevnet bankgiganten Goldman Sachs for bedrageri fordi banken har gitt kunder risikofylte lån.

Nyheten førte til at verdien av aksjene i banken falt med 10 prosent da New York-børsen åpnet fredag.


Ifølge SEC skal banken bevisst ha lurt mange lånekunder i forbindelse med såkalte subprimelån. Dette var boliglån som ble gitt til personer med lav inntekt for at de skulle kunne kjøpe seg bolig. Lånene hadde i utgangspunktet en rente på bare 1 prosent.


Men renten ble så hevet i takt med at låntakerne lånte mer. Konsekvensen ble ofte en stadig større gjeld som det ble stadig vanskeligere å betale tilbake. Ikke minst da boligenes markedsverdi raste som følge av finanskrisen.


Bankene på sin side tjene imidlertid svært så godt på subprimelånene.


SEC hevder at Goldman Sachs «villedet investorer ved å forvrenge og unnlate å redegjøre for nøkkelfaktorer om et finansielt produkt koblet til subprimelånene samtidig som det amerikanske boligmarkedet begynte å vakle».


(NTB)