MANET SELV TIL MODERASJON: Men toppsjef Lloyd Blankfein i svindeltiltalte Goldman Sachs setter av milliardlønninger og -bonuser til både sjefer og ansatte. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/Scanpix
MANET SELV TIL MODERASJON: Men toppsjef Lloyd Blankfein i svindeltiltalte Goldman Sachs setter av milliardlønninger og -bonuser til både sjefer og ansatte. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/ScanpixVis mer

Goldman Sachs betaler ut 30 milliarder til sine egne

Samtidig som de er tiltalt for svindel av mengder av vanlige lånekunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Finansgiganten ventes å øremerke omkring fem milliarder dollar - 30 milliarder kroner - i lønn og bonuser til sine ansatte i år.

Nyheten kommer dagen etter at det ble kjent at det amerikanske kredittilsynet SEC tok ut tiltale mot Goldman Sachs for å ha lurt investorer.

Toppsjef Lloyd Blankfein forventes ifølge The Observer å avsløre inntekter på 11 milliarder dollar - nesten 70 milliarder kroner - for første kvartal.

ØkningDet er en økning på omkring 15 milliarder fra samme periode i fjor.

Og omkring halvparten av den summen skal altså settes av til en kompensasjonskonto for godtgjørelser til sjefer og ansatte.

Goldman Sachs skal ha vært orientert om at de ble etterforsket i to år, men The Observer skriver banken ikke hadde vært i kontakt med kredittilsynet siden september i fjor, da de i forrige uke fikk tiltalen i fanget.

VilledetIfølge SEC villedet banken bevisst mange lånekunder i forbindelse med såkalte subprimelån, boliglån til personer med lav inntekt for at de skulle kunne kjøpe seg bolig.

Men renten ble så hevet i takt med at låntakerne lånte mer.

Goldman greide å tjene i begge ender ved å selge de årlige lånene uten å opplyse om hvor skjøre de var, og samtidig shorte dem slik at de også kunne tjene på at de ble misligholdt.

KynismeToppsjef Lloyd Blankfein gikk i april i fjor ut og manet til moderasjon på lønnsfronten etter finanskrisen.

- Vi må opprettholde en viss standard på hva slags lønninger vi betaler ut i denne bransjen, sa Blankfein den gang.

- Søksmålet mot Goldman vil, hvis de blir dømt, bekrefte folks mistanker om hvilken komplett egoisme disse selskapene driver etter, frykter Wall Street-historiker Steve Fraser overfor The New York Times i dag.

- Dette er langt forbi skjødesløshet. Dette er langt forbi udyktighet, sier Fraser.

- Dette er kynisme og egoistisk utnyttelse av andre.