UTSKJELT: Her går ansatte inn og ut av bankens New York-kontor. Tidligere medarbeider Greg Smith ryster nå både banken og finansverden med sitt særdeles bitende avskjedsbrev i The New York Times. Foto: Scanpix
UTSKJELT: Her går ansatte inn og ut av bankens New York-kontor. Tidligere medarbeider Greg Smith ryster nå både banken og finansverden med sitt særdeles bitende avskjedsbrev i The New York Times. Foto: ScanpixVis mer

Goldman Sachs utskjelt av bankansatt

En ansatt i Goldman Sachs ryster finansverdenen med et åpent avskjedsbrev i The New York Times. I avskjedsbrevet fordømmer han storbanken som giftig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«I dag er min siste dag i Goldman Sachs», skriver Greg Smith i sitt innlegg i onsdagens utgave av The New York Times.

«Etter nesten tolv år i selskapet», skriver han, «mener jeg at jeg har arbeidet her lenge nok til å forstå retningen til dets kultur, dets folk og dets identitet. Og jeg kan ærlig talt si at miljøet nå er mer giftig og destruktivt enn jeg noensinne har sett det.»

I innlegget forteller Smith at han slutter fordi han ikke kan fortsette med god samvittighet. Han har hatt en stilling i Goldman Sachs i London.

«Det føles bare ikke rett for meg lenger», skriver Smith, som konkluderer med at pengejaget har tatt fullstendig overhånd i Goldman Sachs.

«Klienter svindles» En kultur har utviklet seg i Goldman Sachs hvor det er blitt vanlig å villede klienter for på den måten å øke investeringsbankens egen fortjeneste, hevder Smith. Ifølge ham foregår dette på flere måter. Én måte er å få klienter til å investere i aksjer som Goldman Sachs selv forsøker å kvitte seg med fordi de ikke er lønnsomme nok.

«Det gjør meg kvalm å tenke på hvor kalde folk er når de snakker om å svindle sine klienter», skriver Smith. «I løpet av de siste tolv månedene har jeg sett fem forskjellige direktører omtale sine egne klienter som 'muppets'.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

En «muppet» er i britisk dagligtale en idiot.

«Det forbløffer meg», fortsetter Smith, «hvor dårlig toppledelsen forstår en grunnleggende sannhet: Hvis klienten ikke stoler på deg, vil han før eller siden slutte å gjøre forretninger med deg».

Ikke overraskende er Goldman Sachs av en annen oppfatning.

«Vi er uenig i synspunktene han gir uttrykk for, og vi mener de ikke gjenspeiler den måten vi gjør forretninger på», skriver selskapet i en kort pressemelding.

Grådige finansfolk Avskjedsbrevet kom som ei bombe, forteller en kilde i Goldman Sachs til The New York Times. Kilder i investeringsbanken forteller at Smith har mange sympatisører i selskapet som mener pengejaget er gått for langt.

Andre kilder mener imidlertid at Smith bare er gretten fordi han ikke har lyktes i arbeidet og ikke har fått forfremmelsen han har håpet på.

The New York Times fastslår imidlertid at innlegget allerede har sparket i gang en bredere debatt om grådighet på Wall Street.

Ifølge Paul Volckner, tidligere sentralbanksjef i USA, vitner avskjedsbrevet om en generell holdningsendring i finansverdenen.

- Det er en endring i mentaliteten i markedet som har pågått over de siste 15- 20 årene, sier han.
(NTB)