Goldman Sachs utskjelt av bankansatt

En ansatt i Goldman Sachs ryster finansverdenen med et åpent avskjedsbrev i The New York Times. I avskjedsbrevet fordømmer han storbanken som giftig.

UTSKJELT: Her går ansatte inn og ut av bankens New York-kontor. Tidligere medarbeider Greg Smith ryster nå både banken og finansverden med sitt særdeles bitende avskjedsbrev i The New York Times. Foto: Scanpix
UTSKJELT: Her går ansatte inn og ut av bankens New York-kontor. Tidligere medarbeider Greg Smith ryster nå både banken og finansverden med sitt særdeles bitende avskjedsbrev i The New York Times. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«I dag er min siste dag i Goldman Sachs», skriver Greg Smith i sitt innlegg i onsdagens utgave av The New York Times.

«Etter nesten tolv år i selskapet», skriver han, «mener jeg at jeg har arbeidet her lenge nok til å forstå retningen til dets kultur, dets folk og dets identitet. Og jeg kan ærlig talt si at miljøet nå er mer giftig og destruktivt enn jeg noensinne har sett det.»

I innlegget forteller Smith at han slutter fordi han ikke kan fortsette med god samvittighet. Han har hatt en stilling i Goldman Sachs i London.

«Det føles bare ikke rett for meg lenger», skriver Smith, som konkluderer med at pengejaget har tatt fullstendig overhånd i Goldman Sachs.

«Klienter svindles» En kultur har utviklet seg i Goldman Sachs hvor det er blitt vanlig å villede klienter for på den måten å øke investeringsbankens egen fortjeneste, hevder Smith. Ifølge ham foregår dette på flere måter. Én måte er å få klienter til å investere i aksjer som Goldman Sachs selv forsøker å kvitte seg med fordi de ikke er lønnsomme nok.

«Det gjør meg kvalm å tenke på hvor kalde folk er når de snakker om å svindle sine klienter», skriver Smith. «I løpet av de siste tolv månedene har jeg sett fem forskjellige direktører omtale sine egne klienter som 'muppets'.»

En «muppet» er i britisk dagligtale en idiot.

«Det forbløffer meg», fortsetter Smith, «hvor dårlig toppledelsen forstår en grunnleggende sannhet: Hvis klienten ikke stoler på deg, vil han før eller siden slutte å gjøre forretninger med deg».

Ikke overraskende er Goldman Sachs av en annen oppfatning.

«Vi er uenig i synspunktene han gir uttrykk for, og vi mener de ikke gjenspeiler den måten vi gjør forretninger på», skriver selskapet i en kort pressemelding.

Grådige finansfolk Avskjedsbrevet kom som ei bombe, forteller en kilde i Goldman Sachs til The New York Times. Kilder i investeringsbanken forteller at Smith har mange sympatisører i selskapet som mener pengejaget er gått for langt.

Andre kilder mener imidlertid at Smith bare er gretten fordi han ikke har lyktes i arbeidet og ikke har fått forfremmelsen han har håpet på.

The New York Times fastslår imidlertid at innlegget allerede har sparket i gang en bredere debatt om grådighet på Wall Street.

Ifølge Paul Volckner, tidligere sentralbanksjef i USA, vitner avskjedsbrevet om en generell holdningsendring i finansverdenen.

- Det er en endring i mentaliteten i markedet som har pågått over de siste 15- 20 årene, sier han.
(NTB)