Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Goldman Sachs veddet på boligmarkedets fall

På én dag tapte Goldman Sachs 1,9 milliarder kroner på lånegaranti - men tjente 2,2 milliarder på veddemål mot markedet.

EKSPONERT: I mailkorrespondansen frigitt av senatet i USA forklarer toppsjef Lloyd Bankfein i klartekst hvordan Goldman Sachs svindlet markedet og veddet på boligmarkedets fall. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/Scanpix
EKSPONERT: I mailkorrespondansen frigitt av senatet i USA forklarer toppsjef Lloyd Bankfein i klartekst hvordan Goldman Sachs svindlet markedet og veddet på boligmarkedets fall. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den omstridte investeringsbanken Goldman Sachs kjøpte og solgte vanlige lånekunders boliglån mens de veddet på at markedet ville falle sammen, alt ifølge mailkorrespondanse innad i selskapet som lørdag ble frigitt.

Du kan selv se det frigitte materialet frigitt av senatet i USA nederst i denne artikkelen.

Veddet på kollapsBanken greide å tjene i begge ender ved å selge komplekse lånebaserte finansprodukter uten å opplyse om hvor skjøre de var, og samtidig shorte dem slik at de også kunne tjene på at de ble misligholdt.

- Selvfølgelig unngikk vi ikke lånerotet. Vi mistet penger, men tjente mer enn vi tapte på grunn av «shorts», skrev toppsjef Lloyd Bankfein i en mail til de ansatte i 2007.

Mailkorrespondansen i Goldman Sachs, som lørdag ble frigitt av senatet i USA, viser at toppsjefene ville tjene mye penger på å vedde på boligmarkedet.

Goldman Sachs betaler ut 30 milliarder til sine egne

Toppsjef må vitneBankfein, som ledet selskapet gjennom finanskrisa og fikk 10 milliarder dollar fra myndighetenes bankpakke, vil neste tirsdag vitne foran et panel i senatet.

Det amerikanske kredittilsynet SEC har tatt ut tiltalte mot Goldman Sachs for å ha lurt investorer. Ifølge SEC villedet banken bevisst mange lånekunder i forbindelse med såkalte subprimelån, boliglån til personer med lav inntekt for at de skulle kunne kjøpe seg bolig. Men renten ble så hevet i takt med at låntakerne lånte mer.

• Martine Aurdal: Saken mot Goldman Sachs kan redde Obamas reform

Tjente fettEn mail datert 17. mai 2007, som Huffington Post drar fram som eksempel, begynner med «Bad news»", dårlig nytt, fra en ansatt til en annen.

En garanti selskapet hadde solgt hadde mistet verdi og med det kostet Goldman rundt 2,5 millioner dollar. Lengre ned skriver samme ansatt, Deeb Salem, «Good news», gode nyheter, - vi eier en beskyttelse på 10 millioner... Vi tjener 5 millioner.

25. juli tjente selskapet 51 millioner dollar (301,7 millioner kroner) på en tilsvarende hendelse. I en mail fra Goldmans daglige leder Gary Cohn til finansdirektør David Viniar opplyste Cohn om at selskapet hadde tapt rundt 322 millioner (1,9 milliarder kroner) på huslån, men tjent 373 millioner (2,2 millioner kroner) på sine veddemål mot markedet - veddemål som økte i verdi mens markedet stupte.

- Det sier alt om hva som skjer med folk som ikke har «the big short», svarte Viniar 25 minutter etterpå.

Les mer hos Huffington Post, New York Times eller les korrespondansen i sin helhet under:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!