Golfspiller drept av lyn i Danmark

Norges Golfforbund: Kjempefarlig å spille når det lyner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): To danske golfspillere ble truffet av lynet mens mens de var ute og spilte på en bane i Skørping på Nordjylland i ettermiddag.

Den ene, en mann i 60 års-alderen, ble konstatert død da helsepersonell kom til banen. Politiet tror han ble drept momentant.

 Generalsekretær Geir Ove Berg i Norges Golfforbund advarer kraftig mot kombinasjonen lyn og golf.

-Det er kjempefarlig å spille golf når det er fare for lynnedslag. Kombinasjonen med åpne spilleområder og golfutstyr av metaller øker faren for å bli truffet, sier Berg til Dagbladet.

- Man må være veldig forsiktig hvis det er utrygt vær. Alle konkurranser både internasjonalt og nasjonalt stoppes umiddelbart dersom det er fare for tordenvær.

Sirene mot lyn
Han forteller at mange golkklubber har installert egne instrumenter som oppdager risikovær ved golfbanene.

- Dersom det oppdages farlig vær går det gjerne av en sirene og alle spillere må fjerne seg fra banen, sier generalsekretær Geir Ove Berg.
Den andre golfspilleren på Nirdjylland i ettermiddag ble slått bevisstløs av lynet. Han er kommet til bevissthet, blir behandlet ved Aalborg sygehus og skal være utenfor fare, melder danske medier.

Dødsulykken skjedde ved 17.30-tiden på banen til Rold Skov Golfklub.

Det har vært kraftig uvær med tordenbyger og lynnnedslag over store områder av Nordjylland i ettermiddag.

Brannskader
Ifølge nordjyske.dk var det tre kamerater som var ute på en golfrunde da uværet brøt løs. De gikk tilbake mot klubbhuset, men rakk ikke inn før lynet traff to av dem.

Golfspilleren som blir behandlet på sykehuset i Aalborg, skal ha fått brannskader i en arm.

20 meter sprekk
I følge et øyenvitne ekstrabladet.dk har pratet med er det en 20 meter lang revne i bakken der lynet slo ned og traff de to golfspillerne.

Ulykken skjedde ved det 16. hullet, der golfkøller lå spredt over hele greenen.

- Først hørte vi en plystrelyd, og så kom det kraftigste tordenskrellet jeg har hørt i hele mitt liv. Da vi hørte sirenene til ambulansen, skjønte vi at noe alvorlig hadde skjedd, sier vitnet Claus Anker Hansen.

Sammen med sin golfvenner var han ute på det 13. hullet på samme bane da uværet braket løs. De søkte ly da tordenskrellene begynte, fordi dette hullet ligger på banens høyeste punkt, og de fryktet å være mest utsatt for lynnedslag der.

Slo ned blant publikum
I Norge er det ikke registrert noen dødsulykker av lynnedslag under sportsarrangementer.

En golfspiller i Bærum ble truffet og skadd for noen år siden.

Den alvorligste sportsulykken skjedde under en NM-runde i rally på Finnskogbanen på Velta i Åsnes i august i fjor.

Mens nærmere tusen tilskuere fulgte NM-runden, slo lynet ned i speakerbua på indrebane, i paraplyer og et metallgjerde der tilskuerne sto rundt en sving. Ingen ble alvorlig skadd, men 90 personer ble sjekket på sykehus.