Golfstrømmen er ikke svekket

- Moder Jord har ordnet opp selv, sier norsk forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Den store frykten var at Golfstrømmen skulle stoppe helt opp. Da ville det blitt fryktelig kaldt her nord. Men nå viser det seg at Moder Jord har ordnet opp i saken selv. Det er litt overraskende, sier prosjektleder Svein Østerhuus ved Bjerknes senter for klimaforskning til Dagbladet.no. De siste årene er det kommet flere rapporter om at Golfstrømmen er svekket. Det som har bekymret forskerne mest, har vært rapporter om at strømmen sørover med kaldt dypvann fra Norskehavet ville bli halvert, noe som ville ha ført til at strømmen av varmt vann nordover ville blitt svekket tilsvarende.

Vindsystemet er endret

Men nei. Svein Østerhus og det internasjonale forskerteamet har nå funnet at de dype, kalde havstrømmene er stabile, og har vært det i 50 år.

- Det er riktignok observert betydelige endringer i temperatur og saltforhold i Norskehavet, som skulle tilsi svakere trykk i utstrømmingen av de dype kalde vannmassene. Men når en komponent har endret seg, så har Moder Jord justert litt på dette med andre effekter. Hun har endret på vindsystemet i dette området, slik at vi har fått en økning i havnivået som har kompensert for denne trykkforskjellen, forklarer Østerhuus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.