Golfstrømmen er ikke svekket

- Moder Jord har ordnet opp selv, sier norsk forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Den store frykten var at Golfstrømmen skulle stoppe helt opp. Da ville det blitt fryktelig kaldt her nord. Men nå viser det seg at Moder Jord har ordnet opp i saken selv. Det er litt overraskende, sier prosjektleder Svein Østerhuus ved Bjerknes senter for klimaforskning til Dagbladet.no.

De siste årene er det kommet flere rapporter om at Golfstrømmen er svekket. Det som har bekymret forskerne mest, har vært rapporter om at strømmen sørover med kaldt dypvann fra Norskehavet ville bli halvert, noe som ville ha ført til at strømmen av varmt vann nordover ville blitt svekket tilsvarende.

Vindsystemet er endret

Men nei. Svein Østerhus og det internasjonale forskerteamet har nå funnet at de dype, kalde havstrømmene er stabile, og har vært det i 50 år.

- Det er riktignok observert betydelige endringer i temperatur og saltforhold i Norskehavet, som skulle tilsi svakere trykk i utstrømmingen av de dype kalde vannmassene. Men når en komponent har endret seg, så har Moder Jord justert litt på dette med andre effekter. Hun har endret på vindsystemet i dette området, slik at vi har fått en økning i havnivået som har kompensert for denne trykkforskjellen, forklarer Østerhuus.

- Dette betyr ikke at klimamodellene har vært feil, men at de er så grove at de ikke greier å spå noe om golfstrømmen. Det viser oss også at Moder Jord er mer stabil og har flere virkemidler å sette inn, sier Svein Østerhus.

Varmere

Siden en svekket golfstrøm ville ha fått en avkjølende effekt på den globale oppvarmingen her nord, stor eller liten, kan situasjonen nå bli at det blir litt varmere enn man har trodd.

- Hvis vi antar at Golfstrømmen også i framtida vil være like sterk som nå, er vi temmelig sikre på at temperaturene vil øke. Det vil bli varmere badevann, men det kan også få konsekvenser for fiskeri og for nedsmeltingen i Arktis, sier Østerhus.

LIVSVIKTIG: Skulle Golfstrømmen forsvinne, ville det blitt svært kaldt i Norge. Foto: SCANPIX
LIVSVIKTIG: Skulle Golfstrømmen forsvinne, ville det blitt svært kaldt i Norge. Foto: SCANPIX Vis mer

Klimaforsker Helge Drange forteller at værsystemene på jorda endrer seg hele tiden, og det trenger ikke være noen spesiell grunn for det.

- Det kan være naturlige eller menneskeskapte endringer, sier han til Dagbladet.no. Forskerne har kommet frem til resultatene ved at de siden midten av 90-tallet har målt havstrømmenes styrke over den undersjøiske fjellryggen mellom Grønland og Skottland. Disse målingene har de kombinert med resultater fra matematiske modeller.

Forskerteamet understreker at det er viktig å fortsette overvåkningen av havstrømmene og videreutvikle modellene for å kunne forutsi og varsle om risikoen for plutselige endringer. Her vil Bjerknessenteret ha en viktig rolle som koordinator i et nytt, stort EU-prosjekt. De vil også se videre på effektene av oppvarmingen og på varmetransporten i havet inn mot Arktis.

Forskningsjournalen Nature publiserte forskningsresultatene i dag.

Flere miljønyheter på Dagbladet.no/miljo

Golfstrømmen er ikke svekket
GOLFSTRØMMEN: Illustrasjonen viser hvor havstrømmene går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer