Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Golfstrømmen snur ikke

Blir ikke svekket av den globale oppvarmingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ny forskning viser at Golfstrømmen ikke er blitt svekket som følge av den globale oppvarmingen. Det skriver forskning.no.

- At Golfstrømmen skal kollapse i vår tid, er helt urealistisk, sier oseanograf Cecilie Mauritzen til forskning.no

Norge er helt avhengige av Golfstrømmen, som bringer oss varmt, saltholdig vann fra Karibia, og som på stor dybde tar med seg tungt, kaldt vann fra arktiske strøk sørover igjen. Systemet kalles også den vertikale omveltningen. Kollapser den, vil det bli betraktelig mye kaldere i våre områder.

De siste 50 årene har man vært engstelig for at dette skal skje, og fagdiskusjonene har vært mange, skriver forskning.no. Ikke minst på grunn av den globale oppvarmingen. Men er det egentlig grunn til bekymring? 

- Ikke realistisk 

- At Golfstrømmen kan kollapse som følge issmelting, er riktig. Det har skjedd før, og har ført oss midlertidig tilbake til istiden, forteller Cecilie Mauritzen, som forsker på havets rolle i klimautviklingen ved Meteorologisk institutt.

- Men at det skal skje nå, er ikke realistisk, i alle fall ikke de neste 100-200 årene, fastslår hun. Til det går issmeltingen som følge av global oppvarming ikke raskt nok.

Mauritzen leder fire internasjonale forskningsprosjekter. Et av dem er Det internasjonale polarår-prosjektet iAOOS, som blant annet gjør målinger av Golfstrømmen i den delen av strømmen som kalles Den nordatlantiske strømmen.

BLIR VARMERE: Brefronten på Kongsbreen like ved Ny-Ålesund var 4,5 kilometer lenger ute i Kongsfjorden for bare 30 år siden. For tredje vinter på rad er fjorden nå isfri, noe som skyldes at varmt vann fra golfstrømmen flyter på overflaten. Dette er igjen en konsekvens av global oppvarming. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX/
BLIR VARMERE: Brefronten på Kongsbreen like ved Ny-Ålesund var 4,5 kilometer lenger ute i Kongsfjorden for bare 30 år siden. For tredje vinter på rad er fjorden nå isfri, noe som skyldes at varmt vann fra golfstrømmen flyter på overflaten. Dette er igjen en konsekvens av global oppvarming. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX/ Vis mer

- Vanskelig å måle

- Det er vanskelig å måle Golfstrømmens styrke, understreker Mauritzen. Den strekker seg jo over enorme områder både i lengde og bredde.

- Og man kan ikke slutte fra målinger gjort et sted i strømmen til tilstanden til hele strømmen. Den flyter jo ikke som i et rør, påpeker hun.

Men noe har man: Ved Svinøy-snittet i Norskehavet og i Framstredet lenger nord, er det gjort målinger i over ti år, henholdsvis av Kjell Arild Orvik ved Universitetet i Bergen og av Ursula Schauer ved Alfred Wegener Institut fur Meeresforschung.

Under Polaråret er det også gjort målinger mange flere steder. Golfstrømmen på disse punktene er blitt varmere på de 10 årene man har gjort målinger der. Mye varmere. Temperaturen ved Svinøy har steget rundt én grad på åtte år.

- Dramatisk økning

Det viste målinger som ble gjort på et tokt ledet av Kjell Arild Orvik med F/F Håkon Moseby i 2007.

- Det er en dramatisk økning, med tanke på issmeltingen, som nå kan gå enda raskere, sier Mauritzen.

Foreløpig ser det ikke ut til å ha hatt noen effekt på styrken av Golfstrømmen, i alle fall ikke dersom man ser på resultatene av målingene i iAOOS.

- Vi ser små svingninger på to-tre års tidsskala, men våre målinger viser ingen trend når det gjelder Golfstrømmens styrke.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media