Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Golfveteraner leverte tilbake medaljene sine

LONDON (NTB-Reuters): En gruppe britiske Golfkrig-veteraner leverte i dag tilbake medaljene sine i protest mot myndighetenes trenering av hjelp til soldater som lider av det såkalte Golf-syndromet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

70 tidligere soldater kom sammen med sine familier til det britiske forsvarsdepartementet for å levere tilbake utmerkelsene sine, på sjuårsdagen for Golfkrigens utbrudd. Noen av soldatene ankom i rullestol.

Det anslås at rundt 6000 britiske Golf-veteraner er blitt rammet av ymse lidelser som har fått betegnelsen Golf-syndromet. Medisinske eksperter har ikke klart å enes om årsaken til plagene, som dreier seg om alt fra kronisk trøtthet til hudsykdommer og depresjoner.

Den mest sannsynlige forklaringen er at soldatene ble utsatt for kjemiske stoffer under Golf-krigen, inklusive en rekke vaksiner som samlet kan ha hatt en svært helsefarlig virkning. Giftdamper fra kjemiske våpenlagre i Irak kan også delvis være årsak.

Britiske myndigheter har ikke offisielt anerkjent Golf-syndromet, noe som har gjort det svært vanskelig for mange av dem som er rammet å få nødvendig medisinsk behandling, og mange har også blitt nektet trygd.

Vise-forsvarsminister John Gilbert sa han beklaget reaksjonen deres da han møtte veteranene i dag. - Vi forstår og har sympati med dem og deres frustrasjon over at det ennå ikke fins medisinsk eller vitenskapelig enighet om årsaken til plagene som har rammet noen av dem, sa han.

Ikke alle veteranene har levert tilbake medaljene sine. Noen har alt vært nødt til å selge dem, for å ha noe å leve av, sa talsmann for Den nasjonale foreningen for Golf-veteraner, Tony Flint.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!