Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gonoré-boom i England: Denne grafen bekymrer

Antall nye tilfeller av gonoré i England økte med 22 prosent fra 2016 til 2017.

BOOM: Denne grafen viser antall nye tilfeller av en rekke kjønnssykdommer i England hvert år. Grafen viser imidlertid kun nye tilfeller hos menn. Illustrasjon: Public Health England
BOOM: Denne grafen viser antall nye tilfeller av en rekke kjønnssykdommer i England hvert år. Grafen viser imidlertid kun nye tilfeller hos menn. Illustrasjon: Public Health England Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2008 var det 15 000 personer i England som fikk påvist gonoré. Det tallet var noenlunde stabilt fram til 2011. Da begynte det en gonoré-boom.

I 2017 var det antallet personer som fikk påvist gonoré 45 000, altså en tredobling sammenlignet med 2008.

Det viser nye tall fra engelske helsemyndigheter, blant annet omtalt av BBC.

Reagerer på kutt

Tallene bekymrer engelske helsemyndigheter. Samtidig planlegges det kutt i det engelske helsevesenets midler til behandling av seksuelt overførbare sykdommer.

Det får den veldedige organisasjonen Terrence Higgins Trust, som arbeider med bekjempelse og behandling av seksuelt overførbare sykdommer, til å steile.

- Den markante økningen i nye tilfeller av både syfilis og gonoré, viser hvorfor ytterligere kutt er totalt uakseptable og vil være ekstremt ødeleggende. Spesielt på grunn av oppblomstringen av en ny resistent form av gonoré, sier Debbie Laycock fra organisasjonen til BBC.

Hun sikter spesifikt til den mye omtalte super-gonoreen som ble oppdaget i Storbritannia tidligere i år.

«Verdens verste supergonoré»

Den aktuelle gonoré-typen ble kalt «verdens verste supergonoré», og ble oppdaget i en engelsk mann.

Det var ifølge rapporten fra engelske helsemyndigheter første gang på verdensbasis at en bakteriestamme hadde vist så høy resistens mot begge de to medikamentene som vanligvis brukes i behandlingen av gonoré.

Som Dagbladet skrev tidligere i år, blir gonoré vanligvis behandlet med to ulike antibiotika - azitromycin (selges som Azitromax) og ceftriaxon.

Mens resistens mot enten azitromycin eller ceftriaxon er sett tidligere, er det første gang en bakteriestamme som er såkalt høyresistent mot azitromycin, også er resistent mot ceftriaxon.

- Kommer også hit

Gonoré har vært på kraftig frammarsj i Vesten de siste åra. I Norge ble det i fjor meldt 1399 tilfeller, mot 1096 året før.

De fleste som pådrar seg sykdommen, er homofile menn, men også for heterofile menn og kvinner stiger antall tilfeller, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Gunnar A. Bjune, professor emeritus og ekspert på infeksjonssykdommer, var i samtale med Dagbladet i marsk ikke overrasket over at multiresistente gonokokker (gonorébakterier) var påvist i England.

- Dette kommer også hit, før eller siden, sa Bjune til Dagbladet da.

Syfilis på vei opp

Antall tilfeller av syfilis økte også kraftig fra 2016 til 2017 i England - med hele 20 prosent.

Men selv om gonoreen og syfilisen er på frammarsj i England, har det totale antallet personer som hvert år får påvist kjønnssykdommer forholdt seg på omtrent samme nivå.

Det som har derimot har sunket, er antallet klamydiatester som gjennomføres hvert år. Også det bekymrer helsemyndighetene, fordi det er den desidert mest vanlige kjønnssykdommen i England. I 2017 sto nye klamydia-tilfeller for 48 prosent av alle nye tilfeller av kjønnssykdommer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media