Det kommer fram i en pressemelding fra P4, som har hentet ut tall for smittsomme sykdommer fra Folkehelseinstituttet (FHI).
Gonoré er svært smittsomt ved seksuell kontakt. Smitten kan overføres ved oral-, anal- og vaginal sex, og kan også gi infeksjoner i øyne. Symptomene er ofte smerter når du tisser, væske eller gulgrønn puss fra penis eller utflod fra vagina. Bare halvparten av kvinner får symptomer, ifølge Helsenorge.

- Ligger litt over
22 prosent økning
Hittil i år har så mange som 2265 personer fått påvist sykdommen. Det er en økning på 22 prosent fra 2022, hvor det ble registrert 407 færre tilfeller. 2022 var også et rekordår, med 1858 registrerte smittetilfeller.
- Det har potensielle alvorlige konsekvenser å få gonoré, sier lege ved Sex og samfunn, Ellen Støkken Dahl, ifølge pressemeldingen.
Menn utgjør 1412 av smittetilfellene i 2023, sammenliknet med 853 registrerte smittede kvinner. Så langt har 354 flere kvinner har fått gonoré enn i hele 2022, mange av dem yngre enn tidligere.
- Det kan ha noe med endring i seksualvaner å gjøre, som at en ikke bruker kondom eller at en ikke kjenner risikoen.
Meldes om antibiotikaresistens
Kondom den beste måten å beskytte seg mot gonoré, ifølge pressemeldingen.
- Det viktigste er å bruke kondom når du har sex med en ny partner og at en tester seg etter å ha hatt sex med en ny partner, sier Dahl.
Kjønnssykdommen kan behandles med antibiotika. Men i flere land meldes det nå om at flere tilfeller av antibiotikaresistent gonorébakterie.