Gonoré:

Gonoré-rekord: - Potensielle alvorlige konsekvenser

Aldri før har så mange nordmenn fått kjønnssykdommen gonoré som i år.

ADVARER; Ellen Støkken Dahl er bekymret over økningen av gonorébakterier i den norske befolkningen. Foto: Terje Pedersen / NTB
ADVARER; Ellen Støkken Dahl er bekymret over økningen av gonorébakterier i den norske befolkningen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer fram i en pressemelding fra P4, som har hentet ut tall for smittsomme sykdommer fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Gonoré er svært smittsomt ved seksuell kontakt. Smitten kan overføres ved oral-, anal- og vaginal sex, og kan også gi infeksjoner i øyne. Symptomene er ofte smerter når du tisser, væske eller gulgrønn puss fra penis eller utflod fra vagina. Bare halvparten av kvinner får symptomer, ifølge Helsenorge.

22 prosent økning

Hittil i år har så mange som 2265 personer fått påvist sykdommen. Det er en økning på 22 prosent fra 2022, hvor det ble registrert 407 færre tilfeller. 2022 var også et rekordår, med 1858 registrerte smittetilfeller.

- Det har potensielle alvorlige konsekvenser å få gonoré, sier lege ved Sex og samfunn, Ellen Støkken Dahl, ifølge pressemeldingen.

Menn utgjør 1412 av smittetilfellene i 2023, sammenliknet med 853 registrerte smittede kvinner. Så langt har 354 flere kvinner har fått gonoré enn i hele 2022, mange av dem yngre enn tidligere.

- Det kan ha noe med endring i seksualvaner å gjøre, som at en ikke bruker kondom eller at en ikke kjenner risikoen.

Tilfeller av kjønnssykdommene klamydia og gonoré har steget betydelig igjen, særlig blant de unge. Overlege ved FHI, Anne Olaug Olsen, forteller mer om de to bakteriene som smitter ved seksuell omgang. Reporter: Christina H. Korneliussen Vis mer

Meldes om antibiotikaresistens

Kondom den beste måten å beskytte seg mot gonoré, ifølge pressemeldingen.

- Det viktigste er å bruke kondom når du har sex med en ny partner og at en tester seg etter å ha hatt sex med en ny partner, sier Dahl.

Kjønnssykdommen kan behandles med antibiotika. Men i flere land meldes det nå om at flere tilfeller av antibiotikaresistent gonorébakterie.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer