Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gonzales blir USAs justisminister

Støtter tortur og fengsling av terrormistenkte uten dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag gjorde Bush klart for utskiftninger i den amerikanske regjeringen. Blant dem som er satt ut av laget, er justisminsiter John Ashcroft.

Spekulasjonene om hvem som kommer inn i de innflytelsesrike posisjonene, har pågått lenge. Nå skriver nyhetsbyrået AP at Albert Gonzales kommer til å etterfølger Ashcroft som justisminister.

Juristen Gonzales har jobbet i Det hvite hus lenge, og er høyt oppe i administrasjonen. Han representerer den latinske befolkningen i USA, og kommer i likhet med Bush fra Texas.

Gonzales har vært lederen for Høysterett i delstaten Texas, og mange hadde ventet at han skulle bli utnevnt til Høyesterett neste gang det ble et ledig sete. Men nå sier kilder i Det hvite hus at Bush vil ha Gonzales inn i sin regjering.

Vil arrestere uten dommere og advokater

Bush og Gonzales har fulgt hverandres karrierer siden Bush var guvernør i Texas. Gonzales har en fortid som advokat i et advokatfirma som hadde skandaleselskapet Enron som kunde.

Både menneskerettighetsorganisasjoner og andre lands regjeringer har mer enn antydet at krigen mot terror har gått på bekostning av og truet menneskerettighetene under John Ashcroft. Da det tidligere i dag ble kjent at Ashcroft trakk seg, trakk mange amerikanere et lettelsens sukk:

- Ashcroft har som justisminister vært en ulykke for USA og vist direkte forakt for borgerlige rettigheter, sa Anthony Romero, som leder organisasjonen for fremme av borgerrettigheter, ACLU, ifølge NTB.

En utnevnelse av Gonzales kan få dem som er opptatt av menneskerettigheter til å ønske seg Ashcroft tilbake. Gonzales har vært mannen bak Bush sin nye linje når det gjelder å balansere krigen mot terror og menneskerettigheter mot hverandre. Dermed er han også indirekte årsaken til den harde kritikken mot tidligere justisminister Ashcroft.

Blant annet har Gonzales frontet myndighetenes rett til å arrestere og fengsle personer som er mistenkt for terrorisme uten at de får snakke med advokat eller får saken sin prøvd for en domstol.

I februar 2002 sto han bak et skriv fra Bush der presidenten hevdet at han ikke trengte å ta hensyn til lover mot tortur og internasjonale lover som gir krigsfanger beskyttelse mot overgrep og umenneskelig behandling. For dette høstet både Bush og Gonzales skarp kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner, som mener at nettopp denne holdningen er noe av årsaken til de alvorlige overgrepene i Abu Ghraib-fengselet i Irak.

Også handelsminister Donald Evans må forlate stillingen sin. Det er ikke lekket ut noe om hvem som tiltenkes denne rollen i den nye regjeringen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media