AVVISER ANKLAGENE:  Hong Lei, talsmann for kinesisk UD sier Google har skjulte motiver for å hevde at Kina står bak en rekke hackingangrep mot personer i viktige stillinger den siste tida. Arkivfoto: AFP PHOTO / Frederic J. BROWN/Scanpix
AVVISER ANKLAGENE: Hong Lei, talsmann for kinesisk UD sier Google har skjulte motiver for å hevde at Kina står bak en rekke hackingangrep mot personer i viktige stillinger den siste tida. Arkivfoto: AFP PHOTO / Frederic J. BROWN/ScanpixVis mer

Google beskylder Kina for hackerangrepene

Slik infiltrerte de epostkontoene til viktige personer i USA og Sør-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et målrettet hackerangrep mot amerikanske og sørkoreanske tjenestemenn, journalister og kinesiske aktivisters private gmail-kontoer, ser ut til å ha sin opprinnelse i Kina, ifølge Google.

Selskapet sier angrep ser ut til å ha sine røtter i provinshovedstaden Jinan, der en av Folkets Frigjøringshærs avdelinger for teknisk etterretning har base.

Også et teknisk universitet som amerikanske etterforskere i fjor knyttet til et annet Google-angrep ligger i denne byen, ifølge Reuters

Hackermetoden som ble benyttet i angrepene er velkjent. Ved å lage en side som ser ut som innloggingssiden til Gmail, lures brukerne til å oppgi brukernavn og passord Ved hjelp av dette kan hackerne logge seg inn og sørge for at e-posten din videresendes til en annen konto.  

- Skjulte motiver Kinesiske myndigheter mener Google hinter om at de står bak angrepet, og reagerer kraftig.  

- Den så kalte uttalelsen om at kinesiske myndigheter støtter hackerangrep er ren diktning uten rot i virkeligheten, sier Hong Lei, talsmann for kinesiske myndigheter. 

Google har «skjulte motiver» for å sende ut en slik melding, hevder han.

Både amerikanske myndigheter og FBI etterforsker påstandene fra Google. FBI jobber sammen med selskapet for å sporte angrepet.

Tipset av snettsted Google gir nettstedet «contagio dump» noe av æren for at de oppdaget angrepet. Contagio dump skrev om problemet før Google kom med sin pressemelding.

Mila Parkour som står bak nettsiden, sier til BBC at hun ble tipset om hackingen i februar. Hvem som tipset henne vil hun ikke oppgi.

- Jeg gjorde en liten undersøkelse da jeg hørte at folk i militæret og regjeringen ble angrepet: jeg ville bare at de skulle være oppmerksomme og trygge, sier Parkour, som hevder hackerne lykkes i å få full tilgang til e-postkontoene.

-ANGREP FRA KINA:  En rekke angrep mot gmail-kontoer ser ut til å stamme fra Kina, følge google. Foto: AP Photo/Paul Sakuma/Scanpix
-ANGREP FRA KINA: En rekke angrep mot gmail-kontoer ser ut til å stamme fra Kina, følge google. Foto: AP Photo/Paul Sakuma/Scanpix Vis mer