SATELLITTBILDE: Nesten 400 «steinporter» har blitt oppdaget i Saudi-Arabias ørken, men ekspertene vet ikke hva de er eller hvorfor de ble bygd. Foto: Google Earth
SATELLITTBILDE: Nesten 400 «steinporter» har blitt oppdaget i Saudi-Arabias ørken, men ekspertene vet ikke hva de er eller hvorfor de ble bygd. Foto: Google EarthVis mer

Google Earth avslørte hundrevis av mystiske konstruksjoner i ørkenen

- Jeg vet ikke hva de er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Google Earth er et dataprogram som viser satellittbilder fra jordkloden. I noen tilfeller er bildene så klare at man kan se folk som går i gatene.

Programmet kan også brukes til å utforske jordkloden, og i løpet av det siste tiåret har Google Earth hjulpet til med å identifisere tusenvis av gravsteder og andre tapte skatter spredt over Saudi-Arabia.

Ifølge The New York Times har arkeologer nå avdekket nesten 400 udokumenterte steinkonstruksjoner som de kaller «gates», altså «porter», i den arabiske ørkenen. Arkeologene tror disse kan ha blitt bygget av nomadiske stammer for tusenvis av år siden.

MILLON ÅR GAMMEL: Ti år gamle Jude Sparks var ute og lekte New Mexico-ørkenen da han snublet over noe helt spesielt. Broren hans trodde det var kadaveret av ei ku, men da de fikk tilkalt universitetet viste det seg å være noe helt annet. Video: CNN Vis mer

Oppdaget «portene» via Google Earth
- Vi har en tendens til å tenke på Saudi-Arabia som en ørken, men i praksis er det en stor arkeologisk skattkiste der ute - og den må identifiseres og kartlegges, sier David Kennedy, arkeolog ved University of Western Australia, til NY Times.

Siden 1997 har Kennedy fløyet både helikopter og fly over Saudi-Arabias naboland Jordan, og fotografert ulike konstruksjoner over lavafeltene. Men disse feltene (og deres mysterier) strekker seg utover Jordans grenser, til land som Syria og Saudi-Arabia.

SATELLITTBILDE: En person ser på et Google Earth kart over Paris på storskjerm. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
SATELLITTBILDE: En person ser på et Google Earth kart over Paris på storskjerm. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY Vis mer

- Vi hadde elsket å fly over til Saudi-Arabia for å ta bilder. Men du får aldri tillatelse, forteller Kennedy. Men så ble Google Earth lansert i 2001.

Dr. Abdullah Al-Saeed utforsket lavafeltet kjent som Harrat Khaybar. Han så veggene av steiner stablet tre fot høyt, men han innså ikke hvor stort funnet var den gang.

Fire år seinere, i 2008, returnerte han til det samme stedet via datamaskinen.

- Når jeg så de oppdaterte bildene av Harrat Khaybar fra Google Earth ble jeg lamslått og fikk ikke sove den natta, forteller Al-Saeed til NY Times.

«PORTER»: Eksperten mistenker at «steinportene» er blant de eldste menneskeskapte konstruksjonene. Foto: Google Earth
«PORTER»: Eksperten mistenker at «steinportene» er blant de eldste menneskeskapte konstruksjonene. Foto: Google Earth Vis mer

- Jeg vet ikke hva de er
Al-Saeed og kollegene dro for å undersøke konstruksjonene med egne øyne. Harrat Khaybar ligger nesten 900 kilometer fra Riyadh, Saudi-Arabias hovedstad.

Han tok flere bilder og sendte dem sammen med Google-bildene til arkeologer som Dr. Kennedy for tilbakemelding.

Konstruksjonene som var nokså forskjellige fra alt Kennedy noensinne hadde sett. Han kalte dem for «porter», fordi når man ser på dem horisontalt likner de et enkelt gjerde med to tykke stolper på sidene, forbundet med en eller flere lange stenger.

- De ser ikke ut som begravelsessteder. De ser ikke ut som konstruksjoner hvor folk bodde, og de ser heller ikke ut som dyrefeller. Jeg vet ikke hva de er, sier han.

I løpet av nesten et tiår har han katalogisert nesten 400 «porter». I 2011 ble arbeidet hans omtalt av Google selv i en video.

500 meter lang
Den lengste «porten» han har identifisert var nesten 500 meter lang, men de fleste var mellom nærmere 50 og 150 meter lange. Noen var 9 meter tykke.

Nå håper Kennedy å finne nøyaktig datering av «portene», som han mistenker kan være noen av de eldste menneskeskapte konstruksjonene.

Stephan Kempe, en pensjonert professor i fysisk geologi ved Technische Universität Darmstadt i Tyskland, kaller konstruksjoner interessante og forteller til NY Times at denne studien er en av flere som beskriver tidligere ubemerkede konstruksjoner i Saudi-Arabias ørken.

Han la også til at han ville ha likt å se noen forslag fra Kennedy om hva «portene» kan ha blitt brukt til, om så bare for å fraråde folk fra å spekulere hele veien til utenomjordisk opprinnelse.

Likevel mener han at funnene forteller om en tid hvor klimaet og økologien i Saudi-Arabia mest sannsynlig var ganske forskjellig fra i dag.