VIND I SEILENE: Google vil kjøpe kraft fra en ny vindpark i Rogaland med 50 vindturbiner. Foto: Frank May / NTB scanpix
VIND I SEILENE: Google vil kjøpe kraft fra en ny vindpark i Rogaland med 50 vindturbiner. Foto: Frank May / NTB scanpixVis mer

Google går inn i norsk vindkraft

Google vil kjøpe hele kraftproduksjonen til en ny vindpark som skal bygges i Rogaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Google har inngått avtalen med BlackRock, Zephyr og Norsk Vind Energi, opplyser den amerikanske IT-giganten i en pressemelding torsdag morgen.

Vindparken Tellenes i Rogaland vil få 50 turbiner når den etter planen står ferdig i 2017. Den totale kapasiteten blir 160 megawatt, noe som gjør den til den største i Norge. Prosjektet har allerede mottatt alle plangodkjenninger og tillatelser.

Avtalen om å kjøpe vindkraftproduksjonen har en varighet på tolv år.

Den gir Google anledning til å kjøpe fornybar energi med opprinnelsesgarantier fra Norge og konsumere tilsvarende mengde kraft andre steder i Europa. Fra før har selskapet 16 avtaler om kjøp av fornybar energi.

- Google har vært karbonnøytrale siden 2007, og vi har forpliktet oss til å forsyne 100 prosent av våre operasjoner med fornybare energikilder. Dagens avtale, Googles første vindkraftavtale i Norge og den største til dags dato i Europa, er et viktig steg mot denne forpliktelsen, sier Marc Oman, leder for den europeiske energidelen i Google Global Infrastructure.

Dette er den første kraftkjøpsavtalen Google inngår i Norge. Avtalen vil gi Googles europeiske datasentre ekstra fornybar energi.

Google har lenge investert i fornybare energikilder blant annet i USA, Chile, Sør-Afrika og Sverige. De har et uttalt mål om at hele selskapets aktivitet skal få kraft fra fornybare energikilder innen 2025.

Eierselskapet til Google, Alphabet Inc., eier også selskapet Makani Power, som blant annet har utviklet flygende vindturbiner.

(Dagbladet/NTB)