Google kartlegger japansk spøkelsesby

Den radioaktive byen Namie har vært stengt i to år etter Fukushima-ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Atomkraftverket ble hardt rammet av et jordskjelv og påfølgende tsunami den 11. mars i 2011. Det ødelagte atomkraftverket sendte ut farlig stråling, og tusenvis av mennesker måtte evakueres fra hjemme sine i områdene rundt.

Ulykken er den verste atomulykken siden Tsjernobyl, som etterlot seg verdens aller mest kjente spøkelsesby Pripjat.

• Se deg rundt i byen i boksen til høyre eller her hos Google Maps.

Evakuert sone Myndighetene opprettet en evakueringssonen på 20 kilometer rundt reaktor 1 ved Fukushima-kraftverket, og ingen av beboerene har fått lov til å vende tilbake til hjemmene sine.

Nå har Google fått lov til å kjøre inn med sine fotobiler for å vise hvordan området ser ut to år etter at alle måtte forlate byene i full fart. Bildene fra den lille byen Namie viser med all tydelighet en by som ser identisk ut som den dagen de 21 000 innbyggerne måtte forlate.

Hensikten med å slippe inn Google sine kamerabiler er for at innbyggerne og resten av verden skal få kunne se i Google Street View hvordan den forlatte byen ser ut i dag.

Tiden stått stille - Helt siden katastrofen skjedde i mars 2011 har resten av verden gått fremover og mange av de rammede stedene i Japan har blitt renovert. I Namie deromit har tiden stått helt stille, sier ordføreren Tamotsu Baba til Google Maps' blogg.

- De av oss som tilhører den eldre generasjonen føler at vi fikk denne byen fra våre forfedre, og det smerter oss at vi ikke er i stand å gi byen til våre barn, skriver ordføreren.