Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Google med bud på avstanden mellom jordkloden og sola

Skjønner du hva som er morsomt med 1,902 160 540 mrd dollar?

SUPERNERD: Googles Eric Schmidt er kjent for å dyrke nerdereferanser, slik var det også i budkrigen mot "alle" konkurrentene denne uka. Foto: AP Photo/Peter Morrison/Scanpix
SUPERNERD: Googles Eric Schmidt er kjent for å dyrke nerdereferanser, slik var det også i budkrigen mot "alle" konkurrentene denne uka. Foto: AP Photo/Peter Morrison/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Google tapte denne uka budkrigen om 6000 patenter tidligere eid av det kandiske telekomselskapet Nortel. Vinneren var et konsortium bestående av seks selskaper der blant andre Apple, Microsoft, Ericsson og Sony inngikk.

Prisen på de 6000 patentene, der flere er svært sentrale innen mobiltelefoni, endte på 4,5 milliarder dollar.

Google startet kampen om patentene allerede i april da de la inn et bud på 900 millioner dollar, men konkursboet etter Nortel ønsket heller en god, gammeldags auksjon.

Selv om patentene er viktig for Google, manglet de likevel ikke humor og vidd i budkrigen. En rekke av budene bør i hvert fall få matematikere og datanerder til å trekke på smilebåndet.

Da budet var på 3 milliarder dollar, svarte rett og slett Google «pi» - 3,14159 mrd dollar. Tidligere i budrunden la de inn bud på 1,902 160 540 mrd dollar, som er Bruns konstant, en konstant fra primtallteorien. Budet på 2,614 972 128 var også fra primtallenes verden, Meissel-Mertens-konstanten.

Lekte med konkurrentene? Kilder med nær kjennskap til auksjonen, fortalte Reuters i går at Googles tall-lek vakte oppsikt.

- Google bød tall som ikke en gang er tall. En gang bød de med avstanden fra jordkloden til sola, en annen gang var det en kjent matematisk konstant. Og da budet kom til 3 milliarder, sa de bare «pi», sier en kilde.

- Enten var de ekstermt selvsikre, eller så kjedet de seg.

Det er ikke første gang Google avslører at de er en gjeng supernerder med sans for matematiske vitser. I 2004 skulle selskapet skaffe penger på børsen og de ba om 2,718 281 828 mrd dollar. Eller konstanten e, som regnes for å være en av de viktigste konstantene innenfor matematikken sammen med pi.

- Skuffende For Google endte likevel budkrigen med skuffelse. Ikke bare tapte de budkrigen, samtlige av deres argeste konkurrenter rottet seg sammen mot dem.

- Utfallet er skuffende for alle som tror at åpen innovasjon er bra for forbrukerne og fremmer kreativitet og konkurranse. Vi vil fortsette å bekjempe oversvømmelsen av patenter som rammer både innovatører og forbrukerne, sa visepresident i Google Kent Walker i en uttalelse, ifølge TechCrunch.

Ikke fullt så offisielt var ikke Google «skuffet», men snarere fly forbanna. Selskapet skal ha henvist til følgende oppsummering fra journalisten Mike Masnick:

- Så, Microsoft slo seg tilsynelatende sammen med Apple, EMC, Ericsson, RIM og Sony ... og hostet opp vanvittige 4,5 mrd. Det er genialt på en ganske ondskapsfull måte. Med seks selskaper slått sammen, kunne de by mindre enn 900 mill. hver, som var Googles opprinnelige bud. Så kan de bare la være å saksøke hverandre for bruk av patentene, mens alle kan saksøke Google.