REGISTRERER INFORMASJON: Både samtaler via internett-chat, hvilke nettsider du besøkte og betalingsinformasjon du formidlet til en venn, kan være i Googles hender dersom nettverket ditt ikke er beskyttet. Denne bilen er fra Bristol i England. Foto: Arkiv
REGISTRERER INFORMASJON: Både samtaler via internett-chat, hvilke nettsider du besøkte og betalingsinformasjon du formidlet til en venn, kan være i Googles hender dersom nettverket ditt ikke er beskyttet. Denne bilen er fra Bristol i England. Foto: ArkivVis mer

Google sniklagrer din private informasjon

Beklager, men nekter å slette informasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I tirsdagens papirutgave kunne Dagbladet melde at Google ikke bare tok bilder av gata di med sine «Street View»-biler. Da de kjørte forbi huset ditt, snappet også bilens datasystem opp privat informasjon.

Både samtaler via internett-chat, hvilke nettsider du besøkte og betalingsinformasjon du formidlet til en venn, kan være i Googles
hender dersom nettverket ditt ikke var beskyttet.

Google har vært på alle kanter av Norge, og den potensielle mengden informasjonen de kan ha plukket opp er enorm.

— En gjennomsnittlig ruter har en rekkevidde på om lag 100 meter, så en bil som kjører rundt i Oslo sentrum vil til enhver tid kunne registrere 20 trådløse nettverk eller mer, forteller Datatilsynets senioringeniør Atle Årnes til Dagbladet.

Google sier nå at de ikke kan få noe ut av privatinformasjonen, men at de fortsatt ikke vil slette den.

Feilslått eksperiment —Vi må avvente og se om vi har gjort noe ulovlig. Om det er tilfelle så er det kanskje ikke bra om vi har slettet informasjonen. Den vil kunne være bevis for oss. Om norske myndigheter vil ha innsyn i informasjonen vi sitter på, er ikke det noe problem, sier PR- og kommunikasjonssjef for Google i Norden, Andreas Svenungsson.

—Hvordan kunne denne feilen skje?

—Da vi samlet inn data til vår Street View for noen år siden gjorde en ingeniør en feil. Han hadde et eget eksperiment som skulle forbedre datasystemet. Han skrev inn en kode som gjorde slik at bilene ikke bare samlet inn offentlig wi-fi data, men også privat.

—Ingen konspirasjon Google har laget gatekart i store deler av verden, og feilen ble oppdaget i Tyskland. I land som Danmark og Irland har datagiganten allerede slettet den sensitive informasjonen. Svenungsson sier dette er fordi datatilsynet i landene ba om sletting fra starten.

— Hvordan kan vi være sikre på at informasjonen ikke blir misbrukt?

SKEPTISK: IT-ekspert og universitetslektor Gisle Hannemyr. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SKEPTISK: IT-ekspert og universitetslektor Gisle Hannemyr. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

— Informasjonen er helt verdiløs for oss, vi er overhodet ikke interessert i den. Hele Googles forretningsmodell bygger på tillit fra våre kunder. Vi er avhengig av å ikke gjøre mange slik feil. Jeg kan garantere at det ikke finnes noen konspirasjon bak dette. Det var en ren feiltakelse og vi ønsker å være helt åpne. Dataene oppbevares så ingen har tilgang til den.

Følger opp saken Svenungsson forstår folks reaksjoner og sier at saken vil følges opp.

— Vi har gjort en alvorlig feil, så kritikken er berettiget. Vi har fått informasjon vi absolutt ikke skal ha og må komme til bunns i hvordan dette kunne skje. Vi må bare be om unnskyldning og si at det ikke vil skje igjen. sier Svenungsson.

- Vi har gjort en alvorlig feil, så kritikken er berettiget.

Lektor i informatikk ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr, mener Googles datalagring er problematisk.

— Denne informasjonen muliggjør misbruk av private nettverk, blant annet til kriminell virksomhet, sier Hannemyr, uten å ville
mistenke Google for dette. Hannemyr peker på at det sannsynligvis er mange andre aktører i tillegg til Google som driver med dette.

SLIK SER DEN UT: Sensoren på bilene Google registrerer informasjon med. Foto: EPA/Carsten Rehder/Scanpix
SLIK SER DEN UT: Sensoren på bilene Google registrerer informasjon med. Foto: EPA/Carsten Rehder/Scanpix Vis mer