Google tar Dødehavsrullene online

Samarbeider med israelske oldsaksmyndigheter.

DØDEHAVSRULLENE PÅ GOOGLE:  Googles forskningssjef i Israel, Yossi Mattias, presenterte tirsdag et prosjekt sammen med israelske oldsaksmyndigheter som skal sørge for at Dødehavsrullene havner på internett.EPA/JIM HOLLANDER
DØDEHAVSRULLENE PÅ GOOGLE: Googles forskningssjef i Israel, Yossi Mattias, presenterte tirsdag et prosjekt sammen med israelske oldsaksmyndigheter som skal sørge for at Dødehavsrullene havner på internett.EPA/JIM HOLLANDER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Israelske oldsaksmyndigheter (Israeli Antiquities Authority (IAA)) og internettgiganten Google har forent krefter for å bevare Dødehavsrullene for evigheten ved å digitalisere og tilgjengeliggjøre dem for allmennheten på internett.

Prosjektet ble annonsert av IAA og Googles israelske forskningsavdeling tirsdag, og skal gjennom bruk av romfartsteknologi, utviklet av NASA, sørge for at alle kan få tilgang til de klareste gjengivelsene hittil av den eldste kjente, bevarte samlingen av bibelske tekster.

Håpet er dessuten å kunne oppdage nye detaljer i de 2000 år gamle dokumentene, som først ble oppdaget av palestinske gjetere på slutten av 1940-tallet i krukker i en hule i ørkenen ved Qumran-bosetningen ved den nordvestlige bredden av Dødehavet. Større arkeologiske utgravninger fulgte, og førte til stadig nye funn i årene mellom 1947 og 1956.

- Dette var den viktigste oppdagelsen i det 20. århundret, og nå ønsker vi å dele den gjennom å ta i bruk den mest avanserte teknologien fra det neste århundret, sier prosjektleder Pnina Shor, ifølge nyhetsbyrået AFP.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer