Google tar Dødehavsrullene online

Samarbeider med israelske oldsaksmyndigheter.

DØDEHAVSRULLENE PÅ GOOGLE:  Googles forskningssjef i Israel, Yossi Mattias, presenterte tirsdag et prosjekt sammen med israelske oldsaksmyndigheter som skal sørge for at Dødehavsrullene havner på internett.EPA/JIM HOLLANDER
DØDEHAVSRULLENE PÅ GOOGLE: Googles forskningssjef i Israel, Yossi Mattias, presenterte tirsdag et prosjekt sammen med israelske oldsaksmyndigheter som skal sørge for at Dødehavsrullene havner på internett.EPA/JIM HOLLANDERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Israelske oldsaksmyndigheter (Israeli Antiquities Authority (IAA)) og internettgiganten Google har forent krefter for å bevare Dødehavsrullene for evigheten ved å digitalisere og tilgjengeliggjøre dem for allmennheten på internett.

Prosjektet ble annonsert av IAA og Googles israelske forskningsavdeling tirsdag, og skal gjennom bruk av romfartsteknologi, utviklet av NASA, sørge for at alle kan få tilgang til de klareste gjengivelsene hittil av den eldste kjente, bevarte samlingen av bibelske tekster.

Håpet er dessuten å kunne oppdage nye detaljer i de 2000 år gamle dokumentene, som først ble oppdaget av palestinske gjetere på slutten av 1940-tallet i krukker i en hule i ørkenen ved Qumran-bosetningen ved den nordvestlige bredden av Dødehavet. Større arkeologiske utgravninger fulgte, og førte til stadig nye funn i årene mellom 1947 og 1956.

- Dette var den viktigste oppdagelsen i det 20. århundret, og nå ønsker vi å dele den gjennom å ta i bruk den mest avanserte teknologien fra det neste århundret, sier prosjektleder Pnina Shor, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Multispektral IAA vil ta i bruk såkalt multispektral bildeteknologi som skal gi langt klarere gjengivelse av tekstfragmentene fra pergament- og papyrusrullene med inskripsjoner på hebraisk, gresk og arameisk, enn da samlingen første gang fotografert med infrarøde kameraer allerede på 1950-tallet.

Googles oppgave blir å bistå med å publisere bildene i en søkbar database med oversettelser og andre læringsverktøy, slik de har gjort med samlingene til flere europeiske biblioteker tidligere i prosjektet «Google Boksøk».

- Se for dere en verden der alle med en internettilkobling har mulighet til å få tilgang til det viktigste verket i menneskets historie, sier Googles forskningssjef Yossi Mattias.

Fem år De første nye bildene av noen av de mer enn 900 manuskriptene, fordelt på over 30 000 fragmenter, skal etter planen publiseres på nett de nærmeste månedene.

Prosjektet, som har en kostnadsramme på 3,5 millioner dollar (cirka 21 millioner kroner) forventes fullført i løpet av en femårsperiode.

De eldste dokumentene daterer seg til det tredje århundret f.Kr., mens de nyeste stammer fra rundt år 70 e.Kr. da romerske soldater la det jødiske tempelet i Jerusalem i ruiner.

Ingen eksponering Store deler av samlingen befinner seg nå på det israelske nasjonalmuseet i Jerusalem, hvor fragmentene som ikke er på utstilling, befinner seg i spesialbygde rom med lignende fuktighet, temperatur og mørke som sørget for at de ble bevart i to årtusener før de ble gjenoppdaget.

Det er med andre ord skjøre kulturminner, som nå kan bevares enda lenger, noe som også var en del av intensjonen bak IAA-prosjektet.

- Fra det øyeblikk alt dette havner på internett, trenger man ikke lenger eksponere rullene lenger, og alle kan se dem fra kontoret eller sofaen, sier prosjektleder Shor.