- Google vil kjøpe motorvei på nettet

Ikke så farlig med nettnøytralitet likevel?

FOR NETTNØYTRALITET, ELLER IKKE? Barack Obama har ved flere anledninger sagt at han vil sikre et åpent og nøytralt internett. Google har stått på samme linje, men nå vil selskapets toppsjef Eric Schmidt  kjøpe seg plass på nettet foran andre aktører, ifølge Wall Street Journal.  Foto: SCANPIX
FOR NETTNØYTRALITET, ELLER IKKE? Barack Obama har ved flere anledninger sagt at han vil sikre et åpent og nøytralt internett. Google har stått på samme linje, men nå vil selskapets toppsjef Eric Schmidt kjøpe seg plass på nettet foran andre aktører, ifølge Wall Street Journal. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Er ideen om et åpent og nøytralt Internett i ferd med å miste en av sine viktigste forkjempere?

I dag skriver Wall Street Journal at Google vil ha sin egen hurtigfil på Internett. Ifølge avisa har søkeselskapet vært i dialog med ledende kabel- og telefonselskaper om en mulig avtale som kan sikre bedre hastighet for Google-innhold ut mot nettbrukerne.

Til nå har Google vært oppfattet som en aktiv lobbyist for en lovfesting av prinsippet om såkalt nettnøytralitet, som i korte trekk betyr at trafikk fra alle innholdsleverandører skal behandles likt, og det ikke skal være mulig for kommersielle operatører å opprette bomstasjoner på nettet som deler den digitale almenningen inn i «motorveier» og «kjerreveier».

TILHENGERNE av prinsippet mener det er den eneste måten å sikre at nettet forblir den unikt åpne og demokratiske innovasjonsarenaen vi har sett de siste femten årene, der alle i teorien har samme mulighet til å nå fram med en idé, en tjeneste eller et produkt. Motstanderene hevder at nettets begrensede kapasitet gjør det nødvendig med en prioritering av visse typer innhold og tjenester.

For alle oss som brenner for ideen om det nøytrale og åpne nettet, har det vært betryggende å ha mektige Google som alliert. I 2007 intervjuet jeg Vint Cerf, en av de ansvarlige bak TCP/IP-protokollene som muliggjør all trafikk på nettet. Cerf, som av mange kalles «nettets far», jobber nå som nettevangelist for Google, og var klokkerklar i sitt forsvar av prinsippet om et nøytralt nett:

- Det såkalte «end to end»-prinsippet, at nettet er nøytralt og behandler alle pakker med informasjon likt, er helt grunnleggende for nettets virkemåte. Det er denne grunnleggende åpenheten i nettet som har skapt hele denne historisk unike innovasjonskulturen, hvor all nyskaping skjer i nettets utkanter,
sa Cerf. Han sa også at nettnøytralitet bør lovefestes, blant annet for å tvinge nettleverandørene til å bygge ut mer kapasitet.

ER GOOGLE I FERD
med å skifte linje? Et prosjekt under navnet Open Edge skal, ifølge dokumenter Wall Street Journal har hatt tilgang til, innebære at Googles tjenermaskiner plasseres på innsiden av nettoperatørenes nettverk, for å sikre kundene raskere tilgang til Googles tjenester.

Det hører med til historien at Google hevder Open Edge kun er et system for caching av data - om å bringe selskapets innhold nærmere brukerne. Avtalene er ikke-eksklusive, og Google er fortsatt en varm tilhenger av nettnøytralitet, sier selskapets telekområdgiver Richard Whitt i denne bloggposten.

Via Twitter gjør Martin Røedvand meg også oppmerksom på at TechMeme lenker til flere saker som avdramatiserer Wall Street Journals oppslag. Blant annet avviser jusprofessor og nettnøytralitetstilhenger Lawrence Lessig dramatikken i saken.

LIKEVEL er det uomtvistelig en utvikling på gang, der de store nettaktørene er i ferd med å justere sin posisjoner. Til nå har man hatt inntrykk av at det er kabel- og teleoperatørene som har ønsket seg en sterkere kommersialisering av nettets infrastruktur,  mens de ledende aktørene i IT-industrien har stått på prinsippet om nettnøytralitet. Men ifølge Wall Street Journal har både Microsoft og Yahoo i all stillhet forlatt alliansen som skulle arbeide for et nøytralt nett, og i stedet inngått avtaler med kabel- og teleselskapene for å sikre sine egne tjenester best mulig hastighet i nettet.

Paradoksalt nok kan det nettopp være Googles enorme suksess som har fått disse aktørene til å la prinsippene fare. Yahoo skal blant annet ha inngått en avtale med AT&T, og det spekuleres i om dette er årsaken til at det er blitt så stille fra selskapet om nettnøytralitet.

Her hjemme driver Telenor og flere andre nettoperatører butikk på å tilby enkeltaktører «optimal tjenestekvalitet». Men selskapene hevder, i likhet med sine mektige kolleger i USA, at dette ikke bryter med prinsippene om et nøytralt internett.

Problemet er bare at når noen har mulighet til å kjøpe seg optimal kvalitet i nettet, er det nødvendigvis noen som ikke får optimal kvalitet. Man kan selvsagt ikke lukke øynene for at nettet er en arena for kommersiell konkurranse, men uten reguleringer kan i verste fall en slik markedsstyring av nettets infrastruktur føre til at vi får et internett som likner mer på kabel-tv - der det for eksempel ikke lenger er en selvfølge at du har åpen tilgang til alt innhold på nettet.

I ÅR ER DET TI ÅR siden de to Stanford-studentene Larry Page og Sergey Brin lanserte søketjenesten Google. Uten ressursser til markedsføring vokste den raskt til å bli verdens mest populære. Det var bare mulig fordi en liten gründervirksomhet med et briljant produkt ikke trengte å bruke millioner av dollar på kjøpe seg like god hastighet og tilgjengelighet i nettet som de etablerte og mektige aktørene i teknologi- og medieindustrien.

Selv om Wall Street Journals avsløringer i denne omgang kan se ut til å ha vært en smule overopphetede, er det fortsatt grunn til å advare mot en utvikling der de rikeste i nettindustrien får kjøpe seg fordeler de mindre aktørene ikke har tilgang til. En slik markedsutvikling bryter ikke nødvendigvis med prinsippet om nettnøytralitet, men kan over tid bidra til å undergrave det.

USA har fått en president som er en varm forsvarer av prinsippet om et nøytralt internett, slik han blant annet demonstrerte da han talte til Google-ansatte om saken, og da han snakket om nettnøytralitet på MTV. Googles administrerende direktør Eric Scmidt er en varm Obama-tilhenger. Jeg har tidligere omtalt hans gode relasjoner til den nyvalgte presidenten.

Det hviler et betydelig ansvar på de to. Er det uproblematisk at  Google-sjefen kjøper seg plass i køen foran neste generasjon nystartede og innovative nettselskaper, samtidig som selskapet hevder å forsvare nettnøytraliteten? Vil Obama stå ved sitt klare og utvetydige løfte om å ta en lederrolle i forsvaret av det åpne og nøytrale nettet?

NETTETS FAR: Nettnøytralitet må lovreguleres, sa Googles nettevangelist Vint Cerf til Dagbladet.no i 2007. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
NETTETS FAR: Nettnøytralitet må lovreguleres, sa Googles nettevangelist Vint Cerf til Dagbladet.no i 2007. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer