HEMMELIG REISE: Det er ikke klart hva toppsjef Eric Schmidt har planer om på sin reise til Nord-Korea. Foto: AFP
HEMMELIG REISE: Det er ikke klart hva toppsjef Eric Schmidt har planer om på sin reise til Nord-Korea. Foto: AFPVis mer

Googles toppsjef planlegger hemmelig reise til verdens mest lukkede land

Til tross for at svært få i Nord-Korea har tilgang til internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Googles toppsjef Eric Schmidt planlegger en reise til landet med verdens strengeste internett-sensur: Nord-Korea.

Schmidt vil reise på en privat tur sammen med tidligere guvernør Bill Richardson denne måneden ifølge to anonyme kilder, skriver nyhetsbyrået AP.

Reisen vil isåfall være det første besøket gjort av en sjef i det amerikanske selskapet Google, som blant annet står bak verdens mest bruke søkemotor på nett.

Nord-Korea er midt i det landets leder, Kim Jong-un, kalte den moderne, industrielle revolusjonen, under nyttårstalen mandag.

Satser digitalt Diktatoren vil satse mer på forskning og teknologi for å få fart på økonomien i det fattige landet. Blant annet ønsker han datamaskiner på alle skoler og digitalisert verktøy i alle fabrikker.

Men å gi alle innbyggere tilgang til internett har ikke vært en del av diktaturets strategi. Noen innbyggere har tilgang til et sterkt sensurert intranett, men de fleste er uten nett i det hele tatt. Bare noen få utvalgte personer har tilgang til å surfe fritt, uten restriksjoner.

Korea-ekspert Victor Cha mener det er usannsynlig at Google vil prøve å åpne for business i det lukkede landet.

- Det mest spennende med denne reisen er kanskje ideen med den, sier Cha til AP.

- Kim Jong-un er en pådriver for moderne teknologi og en digital livsstil. Hvis Google blir det første steget mot å bryte gjennom informasjonsbobla i Nord-Korea er det veldig spennende, sier han videre.

E-post og kart Det er ikke klart hvem Schmidt og Richardson har planer om å møte i landet. Nord-Korea har ingen diplomatiske bånd med USA. I tillegg har også USA gjort det forbudt å importere varer fra Nord-Korea.

- Det er mer sannsynlig at Nord-Korea er interessert i e-post, kart og annet innhold, sier Korea-ekspert ved universitetet i Seoul, Lim Eul-chul, til AP.

- Landet har investert mye i teknologi og forskning, ikke bare for militære hensikter, men også for produksjon og utvikling, sier han videre.

Schmidt blir sett på som en pådriver for at alle mennesker i hele verden skal få tilgang til internett.