Gorbatsjov: - Verden er på randen av en ny kald krig

Den siste lederen av Sovjetunionen oppfordrer Europa til å gå i dialog med Russland.

BESØKER BERLIN: Fra 1985 til 1990 var Mikhail Gorbatsjov (83) generalsekretær i sentralkomiteen i Sovjetunionens kommunistiske parti, som var Sovjets høyeste stilling. Under et besøk ved Brandenburger Tôr i dag (bildet), advarte han mot en ny kald krig mellom Russland og Vesten. Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke
BESØKER BERLIN: Fra 1985 til 1990 var Mikhail Gorbatsjov (83) generalsekretær i sentralkomiteen i Sovjetunionens kommunistiske parti, som var Sovjets høyeste stilling. Under et besøk ved Brandenburger Tôr i dag (bildet), advarte han mot en ny kald krig mellom Russland og Vesten. Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gorbatsjovs perestrojka (omstrukturering) og glasnost (åpenhet), åpnet Sovjet og Øst-Europa mot Vesten, og førte i praksis til Sovjetunionens oppløsning og den kalde krigens slutt.

Nå advarer den tidligere sovjetlederen om at verden står på terskelen til en ny kald krig. Bemerkningene kommer under en tale han holdt i Berlin i dag, under en markering av at det er 25 år siden muren falt.

- Vi må sørge for at spenningen blir holdt under kontroll, sier Gorbatsjov, ifølge The Guardian.

- Verden er på randen til en ny kald krig. Noen sier til og med at den har begynt, sier Gorbatsjov.

Gorbatsjov sa at det må bygges ny tillit igjennom dialog med Moskva, og sa at de vestlige sanksjonene mot Russland, som ble iverksatt etter intervensjonen i Ukraina, må opphøre.

Gorbatsjov har, siden Sovjet-kollapsen for snart 25 år siden, vært en vært populær mann i Vesten. Blant mange russere blir han av mange sett på som en forræder, som lot det sovjetiske imperiet falle sammen.

I dag mener Gorbatsjov at Nato - med sin ekspansjon østover - må bære del av skylden for konflikten i Ukraina.

Han er også klar på at Putin er rett mann for Russland.

- Jeg er helt overbevist om at Putin beskytter Russlands interesser bedre enn noen annen, sa Gorbatsjov i et intervju med nyhetsbyrået Interfax før han reiste til Berlin.

Gorbatsjov er også kritisk til USA og Vesten, som han mener har henfalt til triumfalisme etter Sovjetunionens kollaps i 1991.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer