Gorbatsjov: - Verden er på randen av en ny kald krig

Den siste lederen av Sovjetunionen oppfordrer Europa til å gå i dialog med Russland.

BESØKER BERLIN: Fra 1985 til 1990 var Mikhail Gorbatsjov (83) generalsekretær i sentralkomiteen i Sovjetunionens kommunistiske parti, som var Sovjets høyeste stilling. Under et besøk ved Brandenburger Tôr i dag (bildet), advarte han mot en ny kald krig mellom Russland og Vesten. Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke
BESØKER BERLIN: Fra 1985 til 1990 var Mikhail Gorbatsjov (83) generalsekretær i sentralkomiteen i Sovjetunionens kommunistiske parti, som var Sovjets høyeste stilling. Under et besøk ved Brandenburger Tôr i dag (bildet), advarte han mot en ny kald krig mellom Russland og Vesten. Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gorbatsjovs perestrojka (omstrukturering) og glasnost (åpenhet), åpnet Sovjet og Øst-Europa mot Vesten, og førte i praksis til Sovjetunionens oppløsning og den kalde krigens slutt.

Nå advarer den tidligere sovjetlederen om at verden står på terskelen til en ny kald krig. Bemerkningene kommer under en tale han holdt i Berlin i dag, under en markering av at det er 25 år siden muren falt.

- Vi må sørge for at spenningen blir holdt under kontroll, sier Gorbatsjov, ifølge The Guardian.

- Verden er på randen til en ny kald krig. Noen sier til og med at den har begynt, sier Gorbatsjov.

Gorbatsjov sa at det må bygges ny tillit igjennom dialog med Moskva, og sa at de vestlige sanksjonene mot Russland, som ble iverksatt etter intervensjonen i Ukraina, må opphøre.

Gorbatsjov har, siden Sovjet-kollapsen for snart 25 år siden, vært en vært populær mann i Vesten. Blant mange russere blir han av mange sett på som en forræder, som lot det sovjetiske imperiet falle sammen.

I dag mener Gorbatsjov at Nato - med sin ekspansjon østover - må bære del av skylden for konflikten i Ukraina.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer