Gorbatsjov på billigsalg

STAMSUND (Dagbladet): Rett foran nesa på pengesterke utfordrere klarte fredsaktivisten og eventyreren Scott Thoe å kapre eks-president Mikhail Gorbatsjov - på billigsalg!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sovjets siste president kommer i dag til Lofoten for å diskutere framtidas utfordringer. Kommer gjør også Arja Saijonmaa, Kåre Willoch og Danmarks tidligere statsminister Anker Jørgensen.

Møtet er kommet i stand takket være ildsjelen Scott Thoe. Han ble kjent med Gorbatsjov i 1993, og har siden da hatt en drøm om å få ham til Norge.

Dagbladet møter Thoe i den hektiske innspurten før storbesøket.

- Jeg kan vel ikke ønske Gorbatsjov velkommen i slike klær? spør han lett usikker.

Nylig fikk Gorbatsjov en million kroner for å holde et foredrag ved et amerikansk universitet. For en knapp uke i Troms og Nordland nøyer han seg med et honorar på 80000 kroner.

Oppgjør

- Gorbatsjov er fortsatt utrolig etterspurt og er booket langt inn i 1999. Det er et scoop å få ham hit, erklærer Scott Thoe.

Scott Thoe er amerikaneren som forlot sitt hjemland i sinne da Nixon ble gjenvalgt og Vietnamkrigen fortsatte. Via Tyskland og Polen endte han i Lofoten, der han har bodd med familien i snart 20 år.

Hans livs prosjekt er å smelte sammen 43000 stridsvogner i en gigantisk fredsbru over elva Oder-Neisse på grensa mellom Tyskland og Polen. Gorbatsjov og andre tidligere statsledere er sjarmert av ideen.

Fredsbrua og Gorbatsjov-konferansen i Lofoten er også en del av Scott Thoes oppgjør med sitt fedreland.
- Men jeg har norske røtter. Min bestefars fetter var Vidkun Quisling, og jeg er i slekt med Tarjei Vesaas, humrer han.

Hektisk

Egentlig har han ikke tid til å snakke med Dagbladet, for altfor mye arbeid gjenstår. Buksa har hull i baken og butikken stenger snart og hvorfor skulle Willoch ringe akkurat mens han satt på do?

Dessuten har det trøblet seg til med sjåførene. Gutten som skal kjøre Gorbatsjovs kone Raisa til Svolvær i en gammel Audi, blir visst ekskludert fra Norges Kommunistiske Partis Ungdom. Da blir vel neppe karen sikkerhetsklarert for å kjøre fru Gorbatsjov?

Ingen bakgårdskatt

Og så denne Hans-Wilhelm Steinfeld, da. Han har insistert på å få sitte ved Gorbatsjovs bord under middagen på Røkenes gård i kveld.
- Jeg er den som kjenner Gorbatsjov best, jeg er ingen bakgårdskatt, påpekte Steinfeld, til ingen nytte.

- Dæven, jeg må huske på å hente kona på flyplassen, kommer Scott Thoe brått på, og river oss med ut i bilen og holder på å kjøre ned en hund som absolutt vil være med. Det får den.

- Og jeg få tid til å skrive talen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer