Gorbatsjovs advarsel: - Alt ser ut til at verden forbereder seg på krig

Sovjetunionens siste leder frykter verdens våpenkappløp.

BEKYMRET: Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatsjovs reformer perestrojka (omstrukturering) og glasnost (åpenhet) var viktige bidrag for mer åpenhet mot Vesten. Han var også svært engasjert i å nedruste verdens atomarsenal. Nå er han bekymret. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB scanpix
BEKYMRET: Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatsjovs reformer perestrojka (omstrukturering) og glasnost (åpenhet) var viktige bidrag for mer åpenhet mot Vesten. Han var også svært engasjert i å nedruste verdens atomarsenal. Nå er han bekymret. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mikhail Gorbatsjov (85) åpnet Sovjet og Øst-Europa for Vesten, og førte i praksis til Sovjetunionens fall og den kalde krigens slutt.

Under den kalde krigen sto verden på randen av en ny verdenskrig, og den store frykten var at verden skulle utslette hverandre med atomvåpen.

Siste halvdel av 80-tallet begynte imidlertid forholdet å normalisere seg noe, og atomvåpenkonvensjoner ble nedtegnet for å unngå bruk av masseødeleggelsesvåpen.

Sovjetunionens siste leder ser nå ikke så lyst på framtida.

- Forhold mellom stormaktene har gått fra ille til verre i flere år. Pådriverne for våpenopprustning og militærindustrien gnir seg i hendene, skriver Gorbatsjov i det amerikanske magasinet Time.

Nærmere utslettelse

Det er slett ikke første gang den tidligere lederen advarer om nye krigstilstander og forholdet mellom Russland og Vesten. I 2014 mente han verden var på randen av en ny kald krig, og at den da allerede hadde begynt.

Men det er ikke nødvendigvis tonen mellom Vesten og Europa som bekymrer Gorbatsjov mest nå, men heller midlene som kan brukes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer