Gorbatsjovs advarsel: - Alt ser ut til at verden forbereder seg på krig

Sovjetunionens siste leder frykter verdens våpenkappløp.

BEKYMRET: Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatsjovs reformer perestrojka (omstrukturering) og glasnost (åpenhet) var viktige bidrag for mer åpenhet mot Vesten. Han var også svært engasjert i å nedruste verdens atomarsenal. Nå er han bekymret. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB scanpix
BEKYMRET: Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatsjovs reformer perestrojka (omstrukturering) og glasnost (åpenhet) var viktige bidrag for mer åpenhet mot Vesten. Han var også svært engasjert i å nedruste verdens atomarsenal. Nå er han bekymret. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mikhail Gorbatsjov (85) åpnet Sovjet og Øst-Europa for Vesten, og førte i praksis til Sovjetunionens fall og den kalde krigens slutt.

Under den kalde krigen sto verden på randen av en ny verdenskrig, og den store frykten var at verden skulle utslette hverandre med atomvåpen.

FRIR TIL TRUMP: En satirisk video fra det nederlanske programmet «Zondag Met Lubac» er sett over 50 millioner ganger på Youtube og Facebook. De gjør narr av Trumps innsettelsestale hvor han uttalte at «fra nå av er det bare Amerika først». Nederlenderne svarer med å spørre om Nederland kan være på andre plass. Video: CNN/ Zondag Met Lubac Vis mer

Siste halvdel av 80-tallet begynte imidlertid forholdet å normalisere seg noe, og atomvåpenkonvensjoner ble nedtegnet for å unngå bruk av masseødeleggelsesvåpen.

Sovjetunionens siste leder ser nå ikke så lyst på framtida.

- Forhold mellom stormaktene har gått fra ille til verre i flere år. Pådriverne for våpenopprustning og militærindustrien gnir seg i hendene, skriver Gorbatsjov i det amerikanske magasinet Time.

Nærmere utslettelse

Det er slett ikke første gang den tidligere lederen advarer om nye krigstilstander og forholdet mellom Russland og Vesten. I 2014 mente han verden var på randen av en ny kald krig, og at den da allerede hadde begynt.

Men det er ikke nødvendigvis tonen mellom Vesten og Europa som bekymrer Gorbatsjov mest nå, men heller midlene som kan brukes.

- Verden er overveldet av problemer. Politikere virker forvirret og fortapt. Men ikke noe problem er mer akutt enn militariseringen av politikk og det nye våpenkappløpet. Å stoppe og reversere dette ødeleggende kappløpet må være vår topprioritet, skriver Gorbatsjov.

Han er ikke den eneste med den bekymringen. I går ble det kjent at den såkalte dommedagsklokka er stilt til to og et halvt minutt før midnatt, noe som symboliserer at risikoen for atomkrig og andre globale katastrofer har økt.

Risikoen har ikke vært høyere siden den kalde krigen på 1950-tallet, ifølge forskerne og akademikerne som «stiller» klokka. Blant dem er det 15 nobelprisvinnere.

HARDT UT: I et intervju med Fox News-profil Sean Hannity, snakket Trump om USAs innvandringspolitikk, Madonnas uttalelser og IS. Video: AP Vis mer

Må samarbeide

Gorbatsjov har vært noe vinglete i sin støtte til Russlands president Vladimir Putin. Han har tidligere vært kritisk til annekteringen av Krim-halvøy og aggressiv utenrikspolitikk, samtidig som han har uttalt at ingen beskytter Russlands interesser bedre enn Putin.

Han har også kommet med kritikk mot Vesten, som han mener har opptrådt «triumfalistisk» etter Sovjetunionens kollaps i 1991.

Nå mener han imidlertid det er farligere ting på ferde. I Time skriver han at mer militærpersonell og utstyr blir utplassert i Europa og at Natos styrker og våpen og Russlands styrker og våpen nå står nærmere hverandre enn de har gjort tidligere.

- Politikere og militære ledere høres mer fiendtlige ut og militærdoktriner blir mer farlige. Kommentatorer og TV-personligheter er med på fiendtligheten. Alt ser ut til at verden forbereder seg på krig, skriver Gorbatsjov.

Trump-håp

Selv om «dommedagsklokka» peker på økt nasjonalisme og uttalelser fra USAs nyinnsatte president Donald Trump som store trusler, håper Gorbatsjov det er lys i enden av tunnelen.

Han mener verden må fortsette med politisk dialog og at lederne må legge vekt på å forhindre krig, utfase våpenkappløpet og redusere våpenarsenalene. Han mener bekjempelse av terror ikke er nok, og mener ingen av verdens store problemer som fattigdom, miljøet, migrasjon, befolkningsvekst og ressursmangel kan løses av krig.

«RIV DENNE MUREN:» Ronald Reagan (t.h) holdt en berømt tale i Berlin i 1987 der han utfordret Mikhail Gorbatsjov til å rive Berlin-muren. Det året holdt de to møter om atomavvæpning. Foto: AFP PHOTO / MIKE SARGENT / NTB scanpix
«RIV DENNE MUREN:» Ronald Reagan (t.h) holdt en berømt tale i Berlin i 1987 der han utfordret Mikhail Gorbatsjov til å rive Berlin-muren. Det året holdt de to møter om atomavvæpning. Foto: AFP PHOTO / MIKE SARGENT / NTB scanpix Vis mer

Han mener statslederne i FNs sikkerhetsråd, det mektigste organet i FN, må møtes for å undertegnede en resolusjon om at atomkrig er uakseptabelt og aldri må utkjempes.

- Initiativet om å utforme en slik resolusjon bør komme fra Donald Trump og Vladimir Putin, presidentene i to land som har over 90 prosent av verdens atomarsenal, og derfor har et spesielt stort ansvar, skriver Gorbatsjov.

- Tida for å bestemme seg og for å handle er nå.

OMFATTENDE PROSJEKT: Hvis USAs nyvalgte president Donald Trump får viljen sin vil han bygge en mur langs grensen til Mexico for å hindre flere migranter fra å komme inn i USA. CNN har regnet ut hvordan muren skal løses, hvor lang tid arbeidet vil ta og hva prosjektet vil koste. Ifølge deres eksperter kan Trump akkurat rekke å bygge en mur under sin første presidentperiode på fire år. Video: CNN. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer