Gorbis sjarmøretappe

HARSTAD (Dagbladet): Med glød og entusiasme kom Mikhail Gorbatsjov til Harstad og sjarmerte alle han møtte. Smilende mottok han varm takk fra egne landsmenn og nordmenn. Han ble mottatt som en helt. Hjemme er han nærmest en folkefiende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sovjetunionens siste president opptrådte slett ikke som en slagen mann. Han angrer intet og ser ut til å nyte den honnør han får overalt i vesten. Med Raisa ved sin side ruslet han langs bryggekanten. Høflige harstadværinger bukket og gratulerte.

Som i sine velmaktsdager som statsmann stoppet han opp og hadde godord til alle. Samtidig ivrer han for det politiske liv og gir klare analyser av en vanskelig hverdag hjemme og de store globale utfordringene.

- Jeltsin har utnevnt en selvmordsregjering, tordner Gorbatsjov, og lar det tydelig skinne igjennom at dagens president ikke står høyt i kurs hos mannen som tapte maktkampen.

Tafatte nordmenn

Så fekter han med armene og snakker engasjert om idealer som frihet og demokrati før han plutselig fester blikket på nordnorske fjell og sier at det er så fint her.

- Men hva har skjedd med dere nordmenn? spør Gorbatsjov litt anklagende.

- Dere var så tøffe før. Utfordret Nordpolen og Sydpolen og imponerte oss alle med utrolige ekspedisjoner. Men nå blir dere redde og rømmer unna hvis en norsk forretningsmann får problemer i Russland!

Gorbatsjov synes det er noe tafatt over det norsk-russiske samarbeidet. Og at Russland er i krise.

Takker Gorbi

Noen av dem som skal arve det store riket i øst, studerer i Harstad. De møtte Mikhail Gorbatsjov og roste ham for at han fjernet det totalitære regimet.

- Han åpnet verden for oss. Det har vi utrolig respekt for. Han er en stor mann, som urettferdig er blitt syndebukk for de dårlige tidene hjemme, sier student Anna Popova.

Studentene innrømmer at Gorbatsjov nok er en større helt blant de unge enn hos den eldre generasjonen hjemme. I Russland er Gorbatsjov nesten glemt, og når han nevnes er det ofte som et skjellsord.

- Er det ting du ville gjort annerledes hvis du fikk spolt tida tilbake?

- Ideene er de samme, men taktikken hadde nok vært annerledes, sier Gorbatsjov.

Frykter uro

Han mener regjeringen og presidenten har dårlig tid. Folk er utålmodige. De vil ha utbetalt lønn og lengter etter stabilitet og velferd, verdighet og framtidstro.

- Bare ti prosent av befolkningen har nytt godt av reformene. Det kan bli uro i gatene hvis maktkrisen og de økonomiske problemene ikke overkommes, sier Gorbatsjov.

I et stappfullt kulturhus i Harstad ga nordlendingene fredsprisvinneren stående applaus. De følte et historisk sus der de bivånet mannen som endret verdenspolitikken.

- Nå må vi lære oss å bruke friheten. Jeg er optimist. Vi vil klare oss, hva annet har vi lært av vår historie, vi har båret tunge åk før. Og vi inviterer ikke vikingene til oss en gang til, vi skal klare oss sjøl, spøkte Gorbatsjov.
I dag skal ekteparet Gorbatsjov kjøre bil til Lofoten. Som vanlige turister skal de ta ferjene og gjøre korte stopp der det passer seg.

Det er en kjøretur gjennom storslått natur. Det kan også bli en triumfferd, for oppholdet i Harstad viste at mange nordmenn vil vise en av dette århundrets største personligheter ære.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer