TREKKER SEG: Statsminister Gordon Brown. Foto: REUTERS/Suzanne Plunkett
TREKKER SEG: Statsminister Gordon Brown. Foto: REUTERS/Suzanne PlunkettVis mer

Gordon Brown: - Jeg trekker meg

Gordon Brown trekker seg som Labour-leder etter valgnederlaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det meldte Gordon Brown selv under en kort pressekonferanse utenfor Nr. 10 Downing Street i kveld.

De konservative ble det største partiet etter det britiske valget 6. mai, med 307 seter. Labour og Liberaldemokratene fikk henholdsvis 258 og 57 representanter.

I den korte uttalelsen i kveld sa statsministeren:

- Jeg har ikke noe ønske om å forbli i min stilling lenger enn det som trengs for å forsikre oss om at veien til økonomisk vekst blir sikret, og veien er lagt for politisk reform.

- Jeg vil be partiet sette i gang lederjakten, og jeg vil ikke ta del i den.

Brown sier at han forventer at en ny Labour-leder bør være på plass innen Labour-årsmøtet i september.

Bookmakerne har allerede åpnet for spill på hvem som blir ny Labour-leder.

Utenriksminister David Miliband er soleklar favoritt hos Bookmakeren William Hill. Blant outsiderne er finansminister Alistair Darling og innenriksminister Alan Johnson.

Skulle det bli regjeringssamarbeid mellom Loabour og Liberaldemokratene, er det overveiende sannsynlig at den nye Labour-lederen også blir statsminister.

Flere britiske kommentatorer trekker allerede fram at Storbritannia i så fall vil få en statsminister som ikke har stilt til valg.

- Forhandlinger med LiberaldemokrateneDe konservative og Liberaldemokratene skal ifølge Sky News være svært nær en avtale om å danne regjering.

Men i sin korte uttalelse i kveld sa Gordon Brown at Liberaldemokratenes leder Nick Clegg også ønsker å starte formelle samtaler med Labour om et eventuelt regjeringssamarbeid.

Disse samtalene vil foregå parallelt med samtalene Liberaldemokratene har med det konservative partiet.

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg sa under valgkapen at han ville respektere velgernes røst ved å gå inn i regjeringsforhandlinger med det partiet som ble størst.

Liberaldemokratene står imidlertid nærmere Labour enn de konservative, og det knyttes stor spenning til hva slags programerklæring en eventuell liberal-konservativ koallisjon vil komme fram til.

Det spekuleres nå i om Gordon Browns avgang kan gjøre det lettere å få til en avtale mellom Labour og Liberaldemokratene.

- Det er i hele landets interesse at det dannes en progressiv regjering, sa Brown i den samme talen som han gjorde det klart at han trekker seg.

Får ikke flertallSkulle Liberaldemokratene danne koallisjon med Labour, vil det bli en mindretallsregjering, da de to partiene til sammen kun holder 315 av 650 parlamentsseter.

Transportminister Lord Adonis sier til BBC at han mener en koallisjonsregjering mellom Labour og Liberaldemokratene vil ha «absolutt demokratisk legitimitet» i og med at de to partiene til sammen fikk mer enn 50 prosent av stemmene ved valget 6. mai.

En eventuell koallisjon mellom Liberaldemokratene og De konservative vil ha rent flertall, med 364 seter.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

TAR OVER?: Utenriksminister David Miliband er soleklar favoritt hos bookmakerne til å ta over som Labour-leder. Skulle regjeringsforhandlingene med Liberaldemokratene føre fram, kan han fort bli statsminister også. Foto: REUTERS/Luke MacGregor
TAR OVER?: Utenriksminister David Miliband er soleklar favoritt hos bookmakerne til å ta over som Labour-leder. Skulle regjeringsforhandlingene med Liberaldemokratene føre fram, kan han fort bli statsminister også. Foto: REUTERS/Luke MacGregor Vis mer