Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gordon Brown dropper åpningsseremonien i Beijing-OL

Oppsiktsvekkende beslutning i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Storbritannias statsminister Gordon Brown blir ikke å se på åpningseremonien til årets sommer-OL.

Det melder BBC News i kveld. Nyheten kommer samtidig som tusenvis av demonstranter forbereder seg å på å lage mest mulig kaos under fakkelstafetten i San Francisco, som starter i 22-tida.

Brown skal ikke boikotte hele OL, og vil være til stede under lekene på andre tidspunkter, men dropper altså selve åpningen. 

Han har tidligere antydet at han ikke var en tilhenger av boikott.

En talskvinne for Brown framstiller saken som at statsministeren ikke har endret planene, og at han aldri hadde som hensikt å kaste glans over seremonien. Han har imidlertid vært under intenst press fra menneskerettighetsforkjempere for å utøve en sprotest mot Kinas pågående aksjoner i Tibet.

Lederen for Liberaldemokratene i England, Nick Clegg, er fornøyd med statsministerens avgjørelse, og kaller den «en u-sving i siste liten».

- Brown ser ut til å ha gjort det riktige valget til slutt, når han ble presset til det av folket, sier han til BBC.

Nå er det altså klart at Brown ser ut til å støtte opp under en boikottlinje som vil bli fulgt av blant andre Tysklands Angela Merkel, samtidig som Frankrikes president Nicolas Sarkozy har truet med å utebli fra åpningsseremonien.

image: Gordon Brown dropper åpningsseremonien i Beijing-OL

- Våre kinesiske venner må forstå at verden er bekymret over Tibet-spørsmålet. Jeg lukker ikke døra, men jeg føler det er riktig å avvente situasjonen. Jeg vil at dialogen skal starte og vil deretter bestemme meg, har han uttalt.

Da OL-fakkelen var i London valgte Brown å følge det planlagte programmet og motta besøk av fakkelstafetten foran statsministerkontoret i Downing Street, men det ble lagt merke til at han lot være å holde i fakkelen.

Blant de andre prominente skikkelsene som ber om boikott av åpningsseremonien er presidentkandidat Hillary Clinton i USA, som vil ha George W. Bush til å bli hjemme.

På en pressekonferanse i går vakte det oppsikt da en talsperson for presidenten lot være å avvise boikott.

Norges statsminister Jens Stoltenberg har tidligere gjort det klart at det ikke er aktuelt for den norske regjeringen å boikotte seremonien.

Dagbladet.no kommer med mer.

image: Gordon Brown dropper åpningsseremonien i Beijing-OL
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media