- VIL PRØVE Å FORME KOALISJON: Ingen partier får flertall i Underhuset etter valget i Storbritannia, ifølge en valgdagsmåling. Det betyr at den sittende regjeringen kan få nok en sjanse til å holde makten. Foto: AP Photo/Scott Heppell/Scanpix
- VIL PRØVE Å FORME KOALISJON: Ingen partier får flertall i Underhuset etter valget i Storbritannia, ifølge en valgdagsmåling. Det betyr at den sittende regjeringen kan få nok en sjanse til å holde makten. Foto: AP Photo/Scott Heppell/ScanpixVis mer

- Gordon Brown vil prøve å forme koalisjon

Ingen partier får flertall i Underhuset etter valget i Storbritannia, ifølge en valgdagsmåling. Det betyr at den sittende regjeringen kan få nok en sjanse til å holde makten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Gordon Brown vil prøve å forme en koalisjon dersom valgdagsmålingen viser seg å være korrekt, sier kilder nær statsministeren til Sky News.

En revidert valgdagsmåling får opposisjonspartiet De konseravtive 305 seter, etterfulgt av Labours 255 seter, mens Liberaldemokratene får 61. De konservative mangler 21 for å nå den magiske flertallsgrensa 326.

Sittende regjering har førsterettenValgdagsmålingen viser det mange hadde spådd i den ekstremt tette og spennende valgkampen: Et såkalt «hung parliament».

Labours Peter Mandelson påpeker at reglene ved såkalte «hung parliament», eller vippeparlament, er at det ikke er det partiet som har flest seter som har førsteretten til å forme en koalisjon, men den sittende regjeringen.

Maktkampen er ikke overDet betyr at det ligger an til hard tautrekking mellom partiene i dagene framover, slik som Storbritannia-ekspert Kristin M. Haugevik ved NUPI spådde i forkant.

Om Brown lykkes i å danne en koalisjonsregjering, må han gå til det britiske Underhuset for å se om den overlever et tillitsvolum, skriver NTB. Det vil skje etter trontalen i Parlamentet den 25. mai.

SAMARBEID?: Gordon Brown vil prøve å forme en koalisjon dersom valgdagsmålingen viser seg å være korrekt, ifølge kilder nær statsministeren. Liberaldemokratene kan være en mulig regjeringspartner. Her representert av partileder Nick Clegg og kona Miriam Gonzalez Durantez. Foto: REUTERS/Nigel Roddis/Scanpix
SAMARBEID?: Gordon Brown vil prøve å forme en koalisjon dersom valgdagsmålingen viser seg å være korrekt, ifølge kilder nær statsministeren. Liberaldemokratene kan være en mulig regjeringspartner. Her representert av partileder Nick Clegg og kona Miriam Gonzalez Durantez. Foto: REUTERS/Nigel Roddis/Scanpix Vis mer

Dersom Brown ikke klarer å danne regjering eller blir kastet i et tillitsvotum, må han levere sin avskjedssøknad til dronning Elizabeth.

Skjer dette, vil dronningen trolig be De konservatives leder David Cameron om å forsøke å danne regjering. Også han vil måtte danne en mindretallsregjering eller en koalisjonsregjering.

Kan føre til nyvalgMen dersom forhandlingene ikke fører fram, kan det føre til nyvalg, ifølge Haugevik.

Regjeringskoalisjoner er svært sjeldne i Storbritannia, og det regnes derfor som mer sannsynlig med en ettpartiregjering med støtte fra andre partier.

En sittende statsminister kan også be dronningen om å oppløse Parlamentet og utlyse nyvalg, men dronningen kan avvise en slik forespørsel.

KAN FÅ FLEST STEMMER: Dersom valgdagsmålingen stemmer vil De konservative få 305 seter, mot Labors 255. Men likevel kan Labours ende opp med makta. Foto: REUTERS/Carl de Souza/Scanpix
KAN FÅ FLEST STEMMER: Dersom valgdagsmålingen stemmer vil De konservative få 305 seter, mot Labors 255. Men likevel kan Labours ende opp med makta. Foto: REUTERS/Carl de Souza/Scanpix Vis mer